Visszavonás vagy módosítás

A pénzügyi tárca ma vár választ arra a kérdésre a pártoktól: új törvényjavaslatokat szeretnének látni, vagy módosító indítványokkal bíbelődnének a hitelválság miatt. A kormány a múlt hét végén bejelentette: az adócsökkentéseket visszavonnák, és csak az egyszerűsítéseket hagynák meg az új helyzetben, miközben úgy gondolják: más növekedési és inflációs adatokkal kell majd számolni. A parlamenti pártoktól a kabinet arra vár feleletet: elképzelhetőnek tartják-e módosításokkal megváltoztatni a már benyújtott javaslatokat, vagy - amire nem volt még példa - október közepén kérnek teljese átírt adócsomagot és költségvetési törvényt.

A Pénzügyminisztérium az Országgyűlés Házbizottságának hétfői  üléséig várja a válaszokat a parlamenti pártoktól arra, hogy a  hétvégi egyeztetésen felvetődött kérdésekben milyen álláspontot  foglalnak el.

Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke elmondta: a kormány az elmúlt héten több olyan intézkedést hozott, amelyekkel gyorsan kíván  reagálni a nemzetközi pénzpiaci válság Magyarországot érintő  hatásaira. Ezek érintik a már parlament előtt lévő adótörvény  javaslatokat, valamint a jövő évi költségvetés tervezetét.


A kormány úgy gondolja, hogy mivel az ország stabilitása fontos  nemzeti érdek, így az ennek biztosítását szolgáló intézkedéseket  valamennyi parlamenti párt támogatni fogja - mondta Pichler Ferenc.
Ennek jegyében került sor vasárnap a Pénzügyminisztériumban a  parlamenti pártok képviselőivel való megbeszélésre.


A megbeszélést követően a tárca választ vár arra, hogy az  adótörvények esetében a pártok a módosító indítványokon keresztül  megoldhatónak tartják-e a kormány által javasolt változásokat vagy  új törvényjavaslatot látnának szívesebben. Ez esetben azonban a  javaslat sürgősséggel történő tárgyalását is támogatniuk kellene -  jegyezte meg a PM sajtófőnöke.


Hozzátette: a kormány szeretné visszavonni az adócsökkentési  indítványokat, meghagyva a kifehérítést és az adóegyszerűsítést  szolgáló kezdeményezéseket.


A közpénzügyi törvényjavaslatba illesztené be a kormány az SZDSZ  javaslatát költségvetési plafonra vonatkozóan. Így a szigorúbb  költségvetési szabályok életbe lépéséig ez biztosítaná az  államadósság növekedésének fékezését.


Ez az eljárás előnyös lenne, mert már van egy javaslat, amely  szerepel az Országgyűlés napirendjén, vagyis gyorsabb lehet az  eljárás - mondta a sajtófőnök, aki szerint a kormány kész más fajta  kompromisszumra is.


Ugyancsak várják a pártok válaszát arra, hogy a költségvetési  törvény tervezeténél a javaslat visszavonásával vagy módosító  javaslatokkal oldják meg azokat a változtatásokat, amelyek a  gazdasági kilátások negatív módosulása miatt szükségessé váltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.