Visszavett a gazdaság

A harmadik negyedévben 2,4 százalékos a növekedés, jövőre jöhet a fékezés.


A vendéglátás, a kereskedelem és a szolgáltató szektor húzta, az építőipar visszavetette a gazdaság teljesítményét. Nőtt a háztartások és a külföldiek fogyasztása is. Jövőre jöhet némi visszaesés, amelyet korrigálhat némi áfacsökkentés.
A harmadik negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) tavalyhoz képest, az első kilenc hónapban pedig 2,8 százalékkal haladta meg a gazdasági teljesítmény az egy évvel korábbit – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Miközben a mezőgazdaság teljesítménye visszaesett, a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor jobban teljesített, mint 2014-ben. Bár az elmúlt időszakban támogatta a növekedést, az építőipar most teljesen lefékezett, nőtt viszont a többi között a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, a szállítmányozás és a raktározás hozzáadott értéke. A háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal nőtt tavalyhoz mérten, de többet költöttek a külföldiek is.

Ha a mezőgazdaság nem esik vissza, a növekedés eléri a 3,3 százalékot. Pozitív meglepetést okozott viszont a szolgáltatói szektor – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte az utolsó negyedévben a növekedés ismét megközelítheti a 3 százalékot, ami éves átlagban 2,9 százalék lehet. Az uniós források visszaesése miatt viszont 2016-ban vélhetően csökkenni fognak a beruházások. Ezt érdemben ellensúlyozná, ha csökkentenék a lakásépítések áfáját.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a várakozásoknak megfelelően folytatódik az átrendeződés a gazdaságban, és egyre nagyobb a belső fogyasztás szerepe. Az Erste makroelemzői – Barczel Vivien és Ürmössy Gergely – ugyanakkor minimálisan lefelé módosították előrejelzésüket a korábbi 2,8 százalékról 2,7 százalékra. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.