Kisgyerekesek az idő szorításában

Magyarországon jelentősek a területi és a fizetésben megmutatkozó egyenlőtlenségek a férfiak és a nők foglalkoztatása terén, s ez a gyermekvállalást követően sokszor tovább nő. Állami szinten kevés történik ennek ellenében, a vállalati világban azonban vannak kedvező tapasztalatok. Ezekről is sok szó esett a Jól-Lét Alapítvány legutóbbi konferenciáján.

A szakmai találkozón tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői – a HP Magyarország Kft., az NI Hungary Kft., az IBM Data Storage Systems Kft., a K & H Zrt. és a GE Power and Water HR-vezetői – annak részleteit ismertették, miként igyekeznek cégeik megkönnyíteni a kisgyermekes anyukák munkába való visszatérését.

A cégeknek is érdeke, hogy a kapcsolat fennmaradjon az átmenetileg otthon lévőkkel
A cégeknek is érdeke, hogy a kapcsolat fennmaradjon az átmenetileg otthon lévőkkel
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mint kiderült, valamennyi szoros kapcsolatot tart fenn az átmenetileg otthon lévőkkel. S nemcsak azért, mert ez jól mutat a társadalmi szerepvállalási programban, hanem mert a cégeknek is érdeke, hogy ne szakadjanak el az évek alatt szorosra fűzött szálak, ne vesszen el a megszerzett tudás és tapasztalat. Ma már látni, hogy ez hosszú távon gazdasági és versenyelőnyt jelent, s nem mellékesen a jó példák kedvezően hatnak a szervezeti kultúrára is.

A gyermekvárást követő új életszakaszt a vállalatok szülési támogatással, ajándékcsomaggal, jogi ismertetővel segítik, és külön internetes fórumokat működtetnek a kismamák számára. Itt az átmenetileg távollévők minden fontos céges információról, így a betölthető pozíciók köréről is értesülhetnek.

Több helyen szerveznek gyerekneveléssel, egészségügyi kérdésekkel foglalkozó találkozókat, ahová az egyenjogúság jegyében meghívják a férfikollégákat is – egyre többen el is jönnek –, és segítik a távollévők továbbképzését, pl. a nyelvtanulást. Nem zárkóznak el attól, ha az apukák is szeretnének néhány hónapig részt venni a babagondozásban – sőt egy helyütt felvetődött, hogy a vállalat a mindössze ötnapos fizetett „apaszabadságot” meghosszabbíthatná –, s megkeresik a módját annak, ha a kisgyermekeit nevelő anyuka átmenetileg részmunkaidőben vagy rugalmas időbeosztásban szeretne dolgozni.

E téren – amennyiben a munkakör megengedi – mindenféle variáció előfordul, nemcsak a négy- és hatórás alkalmazás, hanem a távmunka számos formája is. Mert ez többnyire kölcsönösen előnyös: a kisgyerekesek, mivel megtanulták, hogy kell az idő szorításában élni, igen hatékonyan végzik el a feladataikat, és a rugalmas hozzáállást tapasztalva még elkötelezettebbekké válnak munkahelyük iránt.

A félnapos rendezvény végén átadták a Jól-Lét Alapítvány Munkám visszavár címmel kiírt pályázatának idei díjait, amelyre a szülés után munkahelyükre visszatért nők jelölhették munkaadóikat. A pályázatra ezúttal 35 munkáltatóra 107 jelölés érkezett be. A Legnépszerűbb visszafogadó munkahely díjat a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., a Legelkötelezettebb visszafogadó munkahely elismerést az NI Hungary Kft. kapta.

(A cikk a Népszabadság Jótett című, szponzorált mellékletében jelent meg.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.