Visszaváltás elektronikus módon is

Vége a szóbeszédnek, papír van róla, hogy a kormány módosította az e-matricás útdíjrendszer kiterjesztésére január 1-én, előkészítetlenül bevezetett szabályokat. Az erről szóló „végleges" rendelet csütörtökön napvilágot látott és február 1-én hatályba is lép.

A feleslegesen megváltott matricák március közepéig visszaválthatók. Méghozzá lapunk értesülései szerint akár elektronikus úton is. A bizonytalanság azonban így is marad, a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak számára beígért utólagos kompenzáció kereteinek kialakítása csak áprilisra várható.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint, a januárban bevezetett megyei matricák a kormány döntésének megfelelően nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig lesznek érvényesek. Az M1-es autópálya Fejér megyei és az M7-es autópálya Veszprém megyei szakaszai így februártól mindkét, hálózati szempontból szomszédos megyére érvényes matricával is teljes hosszban használhatók.

Az 1470 forintos „szolgáltatási díj” is a múlté
Az 1470 forintos „szolgáltatási díj” is a múlté
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Bács-Kiskun megyei matricával igénybe vehető hálózat negyven kilométerrel, 85 százalékkal, a Borsod, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves megyei matricával igénybe vehető hálózat 25-30 kilométerrel, negyven százalékkal nő. A Fejér megyei matricával elérhető lesz Tatabánya, a Pest megyeivel Hatvan, a csongrádival Kiskunfélegyháza, a hajdú-biharival Nyíregyháza és Tiszaújváros.

A dunaújvárosi és szekszárdi hidakon matrica nélkül is lehet majd autózni. Az M8-as autóút Pentele és az M9-es Szent László hidat tartalmazó szakaszai kikerülnek a fizetős utak sorából. És itt az a vívmány is, amiről a kormány csak többhetes hezitálás után tudott határozni: ingyenes lesz a 4-es főút 900 méteres szakasza Budapest felől, Vecsés és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér csomópontja között is. Az M86-os autóút szombathelyi és a 61-es főút kaposvári szakaszain ugyanakkor a csatlakozó gyorsforgalmi kapcsolatok megépítéséig a díjszedést felfüggesztik.

A feleslegessé váló e-matricák, köztük az egyébként meg is szűnő Vas megyei címkék, március 15-ig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ügyfélszolgálati irodáiban, postai úton és az útdíjszedő cég által biztosított egyéb módon visszaválthatóak. Hogy ez utóbbi mit jelent, arra az NFM közleménye nem tér ki. Lapunk azonban úgy tudja: a NÚSZ megoldotta, hogy az autósok elektronikus úton is visszaváltsák matricáikat.

A minisztérium felébredt beleérző képességét mutatja, hogy ráébredtek arra, amit a matricás rendszer januári kiterjesztésekor elfelejtettek. Történetesen, hogy a NÚSZ ügyfélszolgálatai jellemzően gyorsforgalmi úton közelíthetőek meg. Erre tekintettel most olyan rendelet született, ami lehetővé teszi, hogy a személyes ügyintézés esetén a megyei jogosultság a visszaváltás napján a nap végéig érvényben marad. Vagyis, aki visszaváltja a hiába megváltott vignettát, büntetlenül hazamehet matrica nélkül is.

És az NFM közleményéből az is kiderül: az átmeneti rendelkezések értelmében azok az autósok, akik januárban jogosultság nélkül közlekedtek díjköteles szakaszokon, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben kötelező, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük. Feltéve, hogy legkésőbb február végéig éves országos vagy megyei matricát váltanak.

A nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak számára kilátásba helyezett utólagos kompenzáció dolgában még vannak nyitott kérdések. A minisztériumban legalábbis azt írták, a jogszabályi keretek törvénymódosítást is igénylő kialakítása áprilisra várható. Addig szerintük az érintettek D2-es matricákat válthatnak.

A négy vagy több gyermek után családi pótlékban részesülő, vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező autósok, a D2-es és D1-es kategóriák díjai közti különbséget igényelhetik majd vissza a járási hivatalokban. A kedvezménnyel a tervek szerint a mozgásukban korlátozottakkal egy háztartásban élő családtagok is élhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.