Visszaüzentek a horvátok Hernádinak

A horvát gazdasági miniszter szerint bűncselekmény lenne, ha a Mol bezárná az INA olajfinomítóit. Hernádi Zsolt egy múltheti interjúban beszélt arról, hogy túl sok a finomítói kapacitás a régióban.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter szerint bűncselekmény lenne az INA dolgozói, a horvát ipar és az energiastabilitás szempontjából is, ha bezárnák az INA finomítóit. A miniszter azt is jelezte: ha a Mol stratégiája a finomítók bezárása, akkor a horvát kormány nem fog megegyezni a Mollal.

Vrdoljak a horvát kormány csütörtöki ülése után nyilatkozott a Hina hírügynökségnek. A gazdasági minisztertől megkérdezték, hogy a kormány vagy a horvát tárgyalódelegáció kapott-e hivatalos tájékoztatást a Moltól arról, hogy tervezik-e az INA horvát finomítóinak a bezárását. Vrdoljak szerint a kormány még nem kapta meg a Mol stratégiai tervét az INA-ról, és ezt nevezte a legnagyobb gondnak.

"A kormány várja a terveket, már a következő tárgyalási forduló előtt is. Abban bízom, hogy bemutatják nekünk a stratégiai tervüket, hogy meg tudjuk vitatni" - mondta Vrdoljak csütörtökön Zágrábban.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a múlt héten adott interjút a Merchantcantos nevű, londoni székhelyű hírportálnak. Ebben egyebek mellett arról beszélt, hogy a térségbeli finomítói kapacitás körülbelül 15 százalékkal haladja meg a jelenlegi piaci igényeket. Erre lépniük kell, bezárással vagy modernizálással. Az INA két finomítójával kapcsolatban ugyan Hernádi nem árulta el, hogy milyen terveik vannak, de kétszer is megismételte, hogy a két üzem működtetése Horvátországban "komoly kihívás".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.