Visszatérítésben rekordot döntöttünk

A tavalyihoz képest csaknem 44 százalékkal több adót igényelt vissza a lakosság a nyugdíjcélra félretett megtakarításai után - írja a Világgazdaság. Nőttek a kasszák egyéni befizetései is.

Nyugdíjcélú megtakarítások után igénybe vett adókedvezmények címén 410 ezren kérték vissza a tavaly befizetett adójuk egy részét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint ez mintegy 11,1 milliárd forintot jelent. A 2013-as adóév után 7,7 milliárd forintnyi visszatérítés került a nyugdíjcélú megtakarításokba – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A csaknem 44 százalékos növekedés egyik oka az adószabályok változása volt: bekerültek a képbe a nyugdíjbiztosítások. Az ügyfelek a befizetett díjak után 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos szja-kedvezményt vehetnek igénybe.

Nem mindenki élt azonban ezzel a lehetőséggel. Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint közel 68 ezren kötöttek adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítást, de csak 42,4 ezren igényeltek vissza, 1,6 milliárd forint értékben.

A növekedés másik oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok is sokkal jobban kihasználták az adókedvezményt. A mintegy 1,1 millió tag közül csaknem 340 ezren éltek a lehetőséggel: ők nem egészen 7,2 milliárd forintot kaptak vissza a 2014-es befizetéseik után. Ez harmadával több az egy évvel korábbinál. A visszatérítések volumenének megugrása nem meglepő, hiszen a jegybank adatai szerint a tagok által befizetett tagdíj is 26 százalékkal emelkedett tavaly – 62,3 milliárd forintra.

Az pedig, hogy a tagságnak mindössze harmada igényel vissza adót, azzal magyarázható, hogy némelyeknek csak a munkáltató fizeti a díjait, és szép számmal vannak, akik egyáltalán nem fizetnek. A jegybank korábbi nyilatkozata szerint minden második pénztártag ilyen.

A kedvezményszabályok is változtak. A korábbi, 100 ezer – a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 130 ezer – forintos limitet 150 ezer forintra emelték. Azzal a kikötéssel: ha valaki többféle nyugdíjcélú, illetve pénztári megtakarítás után vesz igénybe adó-visszatérítést, ezeknek az összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet.

A nyugdíj-előtakarékossági szám­lánál (nyesz) nem változtak a szabályok, továbbra is évente 20 százalék, maximum 100 ezer, illetve 130 ezer forint igényelhető vissza. A jegybank adatai szerint 141 ezer ügyfélnek van nyesze valamelyik pénzügyi szolgáltatónál, közülük nem egészen 29 ezren kértek tavaly adó-visszatérítést.

Az egyik magyarázat az lehet, hogy a számlát vezetők egy része már nyugdíjas, és nem tudja igénybe venni a kedvezményt, vagy nem fizetett a számlájára friss pénzt, esetleg máshol használta ki az adókedvezményt. A nyeszre visszaigényelt adó összege évről évre csökken, a 2014-es adóév után 2,358 milliárd forintot fizetett vissza az állam, holott 2010-ben ez meghaladta a 3 milliárd forintot is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.