Visszaszorult a bankjegyhamisitás

A forgalomban lévő készpénzállományhoz képest elenyésző mennyiségű hamis pénzt vontak ki a forgalomból 2013 első negyedévében. A tíz- és húszezresek koppintása a leggyakoribb.

A forinthamisítványok darabszáma növekedett ugyan 2013 első három hónapjában a megelőző negyedévhez képest, e mennyiségi adatok azonban továbbra is kedvezők - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. Az első negyedévben 661 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból.

A hamis forintbankjegyek száma igencsak alacsonynak mondható a forgalomban lévők számához képest: március végén 299,8 millió bankjegy volt forgalomban. A forgalomban lévő bankjegyek értéke az első negyedév végén 2712,5 milliárd forint volt, 4,4 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakának végéhez képest. A bővülés a mennyiséget tekintve 3,8 százalék volt éves szinten.

A forinthamisítás jellemzően továbbra is főként a nagyobb értékű bankjegycímletekre irányul, a 10 000 és 20 000 forintosok az összes fellelt hamisítvány 80 százalékát tették ki. A hamisítványok készítésének módszereiben nem tapasztalható változás, továbbra is az irodai sokszorosító eszközök (fénymásolók vagy printerek) meghatározók – jegyzi meg a Pénzcentrum.

A nagy címletű hamisítványok között - a sokszorosításhoz használt egyszerű eszközök használata ellenére is - előfordulnak ránézésre esetenként megtévesztő minőségűek, ezért továbbra is fontos a bankjegyek ellenőrzése - hívja fel a figyelmet az MNB. Egyszerű módszerekkel, akár érzékszervi vizsgálatokkal (például tapintással, a fény felé tartással vagy a bankjegy mozgatásával), a pénztárakban pedig megfelelő segédeszközzel (például UV-A/C lámpa) e hamisítványok is kiszűrhetők.

Az első negyedévben 468 darab hamisítványt - főként hamis euróbankjegyeket - foglaltak le a jelentés szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.