Visszaszorítanák az uniós kivitelt

Kis- és középvállalkozások keleti megjelenését segítené az állami támogatásból alapított, az iparkamara kisebbségi tulajdonrésze mellett működő Magyar Nemzeti Kereskedőház.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) unión kívüli tevékenységének segítése, kivitelük bővítése a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) legfőbb célja - mondta mai tájékoztatóján Kerekes György vezérigazgató.

Legfeljebb háromezer magyar kkv képes kiegyensúlyozott kivitelre, ami az ország összkivitelének ötödét teszi ki. Ezt szeretné 25 százalékra növelni a nagyrészt állami tulajdonú MNKH. A cégben kisebbségi része van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának.

A társaság tevékenységében a keleti nyitás kapna nagyobb hangsúlyt, az unióba irányuló kivitel visszaszorításával. A cég 8 irodaházzal indult, Azerbajdzsánban, az Egyesült Arab Emírségekben, Jordániában, Kazahsztánban, Kínában, Oroszországban, Szaúd-Arábiában és Törökországban. A cél 2014 végéig 35-40 ország, többek között Ukrajna, Grúzia, Szingapúr, Vietnam, Ghána, Brazília és Mexikó.

Főleg a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vegyipar, az információtechnológia, a környezetipar, az egészség- és építőipar területén tevékenykednek.

A MNKH egy számjegyű ügynöki díjért dolgozik - mondta a vezérigazgató, aki szerint működésük harmadik évére, 2016-ra szeretnének önfenntartó, nyereséges állapotot elérni. Az alaptőkét állami támogatásból biztosították, állandó állami támogatásuk nincs - fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.