Továbbképzést ajánlottak a gyáriparosok Lázár miniszternek

Nevetségesek azok a vélemények, hogy Magyarországnak nincs szüksége külső munkaerőforrásra, meg kell nézni a számokat – mondta a hirado.hu-nak Rolek Ferenc, a gyáriparosok szövetségének alelnöke.

A szakmai szervezet akár a javaslatukat bíráló Lázár János miniszternek is szívesen elmagyarázza, miért szükséges a szakképzett külföldiek beengedése. A szakember hozzátette: „politikai tőkét akar magának kovácsolni az, aki elveti, hogy Magyarország külföldről toborozzon szakképzett munkaerőt a foglalkoztatási gondok enyhítésére. Az, aki azt mondja, hogy a munkaerő-problémáknak ez a fajta kezelése hülyeség, nézze meg a számokat."

Az érdekképviseleti szervezet tisztségviselője annak kapcsán nyilatkozott, hogy több pontból álló javaslatot tettek a „kritikussá váló magyarországi munkaerőhiány kezelésére". Többek közt jónak tartanák, ha kormányzati program indulna a „kulturálisan beilleszthető", szakképzett külföldi munkaerő bevonására.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 6-án azt mondta, a javaslat több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Másnap azonban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, összkormányzati szinten nem tudják elfogadni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontját. A kormánynak elsősorban azoknak kell segíteniük, akik itt élnek, a munkanélkülieknek, a szakképzettség nélküli romáknak, a közfoglalkoztatottaknak, illetve a hátrányos helyzetű térségeknek. "Egyetlen magyar emberről sem mondhatunk le azok javára", akik külföldről jönnek ide. Hiába mondja a gyáriparosok szövetsége, hogy hozzunk be vendégmunkásokat, ennek egyelőre nincs aktualitása, majd ha elfogytak a munkanélküliek Magyarországon – hangsúlyozta.  Hozzátette, a nagytőkének vannak érdekei, de az nem ugyanaz, mint a kormány vagy az ország érdeke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.