Visszametszenék a szemét- és vízdíjemeléseket

Németh Szilárd Fidesz-képviselő ama értesülések kapcsán, miszerint egyes helyhatóságok területén január óta az engedélyezett 4,2 százaléknál nagyobb mértékben nőttek a víz- vagy szemétdíjak, leszögezte: a Fidesz mindent megtesz ezek törvényi szintre csökkentése érdekében, és a díjakat erről mérsékelnék július 1-től 10 százalékkal.

Egyes helyhatóságok területén az engedélyezett 4,2 százalékosnál jóval magasabb, akár százszázalékos szemétszállítási díjemelés is előfordulhatott január 1-e óta - számolt be friss értesüléseiről sajtótájékoztatón Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős Fidesz-képviselő, csepeli polgármester.

A Fidesz minden lehetséges eszközzel fellép az ilyen "trükkös galádságok" ellen - fogalmazott Németh Szilárd, aki próbaperek indítását is kilátásba helyezte. Kérdésünkre megerősítette: amely helyhatóságoknál ilyet tapasztalnak, a lehető legrövidebb időn belül intézkednek annak érdekében, hogy a díj az engedélyezett, a tavalyinál legfeljebb 4,2 százalékkal magasabb szintre állhasson be. Július elsejétől minden településen az engedélyezett árszintről mérséklik a díjakat 10 százalékkal - szögezte le.

Amennyiben a vízdíjak tekintetében hasonló információkhoz jutnak, hasonló intézkedéseket tesznek - fűzte hozzá.

A képviselő bejelentette továbbá, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal feljelentést tett a Főtáv árképzése miatt azután, hogy a sajtó felelevenítette az Állami Számvevőszék 2009-es ezzel kapcsolatos megállapításait. Eszerint a Főtáv lakossági tarifájában többek között érvényesítettek jogosnak aligha nevezhető tételeket, így a polgármesteri hivatal fűtési költségeit és egy alapítvány támogatását is. Ez nem felel meg a legkisebb költség elvének, azaz kimeríti az árdrágítás büntetőjogi kategóriáját, amiért az akkori főpolgármesteri hivatalt - és különösen Demszky Gábor akkori főpolgármestert - nevezte meg felelősnek.

Németh Szilárd az önkormányzati tulajdonú Főtáv visszaélésgyanús ügyei kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezek a módszerek éltek a zömében külföldi tulajdonú energiacégek uralta energiaszolgáltatói piacon, és a Fidesz ezt szüntette meg. Amikor azt tudakoltuk a képviselőtől, hogy a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatóknál is tapasztaltak-e az önkormányzati tulajdonú Főtávéhoz hasonló problémákat, kitérő választ adva közölte, ha e körben ilyet tapasztalnak, hasonló lépéseket tesznek.

A sajtótájékoztatón Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára határozottan cáfolta azokat a "sajtófeltételezéseket", miszerint a kormány a januári 10 százalékos lakossági energiaár-csökkentés terheit a hazai nagy-, illetve kis- és középvállalkozásokra terhelte volna.

Ama felvetésünkre, hogy a Jobbik feljelentést helyezett kilátásba az E.ON gáztároló- és gáznagykereskedő cégeinek MVM általi megvásárlása kapcsán, védelmébe vette az ügyletet. Kérdésünkre leszögezte: a költségvetés nem ad pénzt az MVM-nek a mintegy 870 millió eurót (körülbelül 260-265 milliárd forintot) igénylő adásvételhez, vagyis ezt az MVM saját forrásból, illetve saját jogon felvett hitelből fedezi. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.