Visszamenőlegesen kiterjesztik a lakáshitelek kamattámogatását

A hallgatói tiltakozások erősödésére időzítette a kormány az otthonteremtési program kiterjesztését. Ugyanakkor új forrás nem lesz a kiterjesztett kamattámogatásra, a költségvetésben már meglévő 200 milliárd használható fel a célra.

A kormány múlt héten döntött az otthonteremtési program kiterjesztéséről, ezen belül is a lakáshitelek állami kamattámogatásának megváltoztatásáról – jelentette be Zsarnóczi Csaba pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár hétfőn. Zsarnóczi Csaba szerint ezzel többen tudják igénybe venni a kamattámogatott lakáshitelek lehetőségét, és ezáltal élénkülhet a lakáspiac is.

Mint azt korábban megírtuk: idén történelmi mélypontra zuhant az új lakások építése. 2012-ben várhatóan nyolcezer új lakás fog épülni, amire Magyarországon a statisztikai adatszolgáltatás fennállása óta nem volt példa. Ráadásul a most benyújtott lakásépítési engedélyek számából arra lehet következtetni, hogy 2013-ban is folytatódik a példa nélkül recesszió.

A kamattámogatás mértéke a mostani regresszív, azaz csökkenő pálya helyett állandó lesz a futamidő alatt. Emellett nagyobb összegű kedvezményes kamatozású kölcsön igényelhető, így új lakás esetén 10 helyett 15 millió, míg használt lakás vásárlására, illetve korszerűsítésére is 6 millió forint helyett 10 millió forint kölcsönösszegig ad az állam kamattámogatást.

A támogatott használt lakás értékhatára emelkedik, így az állam 15 helyett 20 forintos vételárig támogatja a lakásvásárlást.

A kormány emellett december 31-ig meghosszabbította az eladósodott lakáshitelesek helyzetének megerősítését szorgalmazó hitelkonstrukiók – kisebb lakásba költözés, devizahitelek forintosítása – igénylésének a határidejét.

Zsarnóczi Csaba elmondta: a most meghozott döntések visszamenőleges hatályúak, azaz a már korábban megkötött szerződésekre is érvényesek. Hangsúlyozta: a most eldöntött változtatások nem érintik a 2013-as költségvetést. Szerinte a jövő évi költségvetésben lakáscélú hitelek kamattámogatására elhatárolt 200 milliárd forint fedezi a most kiterjesztésre kerülő kamattámogatás költségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.