Visszakerülnek az Energetikai Központ ügyfelei

Az E.ON és az EDF Démász önként, az Elmű-ÉMÁSZ pedig a közműhivatal utasítására fogadja vissza a tönkrement Energetikai Központhoz átszerződött egykori lakossági fogyasztóit.

Kijelölte az áramszolgáltatását ellehetetlenülés miatt február 1-től beszüntető Energetikai Központ fogyasztóinak új ellátóit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Mint írják, felhívásukra az EDF Démász és az E.ON adott ajánlatot. A két szolgáltató a saját területükön lévő fogyasztók ellátására jelentkezett. Az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. szolgáltatási területen lévő fogyasztók ellátására a Hivatal az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t, a területileg illetékes egyetemes szolgáltatót jelölte ki.

Van hozzá gesztusuk

Ezzel a MEKH megerősítette korábbi információnkat, miszerint az E.ON-tól és az EDF Démásztól eltérően az érintett fogyasztók több mint kétharmadával kapcsolatban álló Elmű-ÉMÁSZ nem jelentkezett be önként egykori ügyfelei visszavételére. Boross Norbert szóvivő ugyanakkor lapunknak leszögezte, teljes mértékű felelősséget éreznek a tönkrement alternatív áramszolgáltató ügyfelei iránt. Tehát amennyiben a hivatal kijelöli őket a feladatra, úgy fennakadás nélkül folytatják a területükhöz tartozó egykori fogyasztóik ellátását. Ebből az következik, hogy az önkéntes jelentkezés inkább csak gesztusértékű, hisz borítékolni lehetett, hogy a hivatal az ajánlkozás nélkül is az Elmű-ÉMÁSZ-t jelöli ki a néhány ezer fogyasztó ellátására. A kedvezőtlen gesztusnak azért van jelentősége, mert épp mostanság kerülne állami tulajdonba az Elmű-ÉMÁSZ áramszolgáltatója. Korábbi pletykák szerint a minden irat szerint ez év január 1-re ígért ügylet azért nem jött létre, mert Orbán Viktor kormányfő a Kovács Ákos-Magyar Telekom-ügy miatt leállíttatott mindennemű, a német hátterű cégekkel folytatott tárgyalásokat.

Az Energetikai Központ Zrt. által ellátott felhasználók száma 14536 fő, kizárólag egyetemes szolgáltatásra jogosult, lakossági fogyasztó - rögzítik. Közülük 8544-en az Elmű Hálózati Kft., 2180-an az ÉMÁSZ Hálózati Kft., 3696-an az E.ON elosztók (E.ON Dél-dunántúli, E.ON Északdunántúli és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.), 116-an pedig az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. elosztói működési területén vételeznek villamos energiát.

Az átadás-átvétel folyamatát a hivatal felügyeli. Az érintett fogyasztóknak nincs teendőjük a szolgáltatóváltással kapcsolatban. A mérőórák leolvasását a területi elosztók végzik. Az ellátás garantált - zárul jelentőségteljesen a közlemény.

Mindezeken túlmenően az azért mindenképp megjegyzendő, hogy az érintett fogyasztók a visszavétellel elvesztik az Energetikai Központ által biztosított árkedvezményeket. Ha netán ezek után is irtóznának az őket visszavevő nagy területi szolgáltatótól, úgy egyetlen kibúvójuk maradt: valamely telekommunikációs csomaghoz kötve a Magyar Telekomhoz szerződni. Igaz, értékelések szerint ma már a német hátterű távközlési szolgáltató is inkább szabadulna az általa árammal ellátott lakossági fogyasztóktól. De azért még továbbra is biztosítanak áramárkedvezményeket a vele szerződőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.