A Raiffeisen ügyfelei visszakapják pénzüket

A Raiffeisen egyoldalúan emelte az elő és végtörlesztési díjtételeit, hogy így is magához kösse az ügyfeleit. A Gazdasági Versenyhivatal lépett, a bank most kénytelen visszafizetni a beszedett többletdíjakat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépése nyomán a Raiffeisen Bank vállalta, hogy kártalanítja azon ügyfeleit, akik egyoldalú szerződésmódosítása miatt a korábbinál magasabb díjért fizethették vissza a bank felé fennálló tartozásaikat - áll a GVH közleményében.

A GVH észlelte, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. egyoldalú szerződésmódosítással a szabad felhasználású és a lakáscélú jelzáloghitelek egyes termékei esetében az elő- és végtörlesztési díjat 35 ezerről 60 ezer forintra emelte.

A GVH vizsgálata azt is megállapította, hogy a Raiffeisen Banknak az ügyfelek számára hátrányos, többletköltséget okozó megemelt elő- és végtörlesztési díjak bevezetése esetén nem kellett tartania attól, hogy az ügyfél felmondja a szerződést. A fogyasztó számára egyrészt inkább kézenfekvőnek egy emelt díj kényszerű elfogadása, mint a szerződés felmondásával és kiváltásával járó anyagi (egyebek közt hitelbírálati díj, értékbecslői és közjegyzői díj, folyósítási utalék) terhek és ügyintézéssel járó procedúra vállalása.

Ráadásul a konkrét esetben a fogyasztó az idő rövidsége miatt sincs valós döntési helyzetben. A fogyasztók ugyanis az egyoldalú szerződésmódosításból fakadó változások közzétételi módja miatt vagy nem is szereznek válaszlépésre alkalmas időben tudomást a változásról, vagy ha igen, akkor sem képesek hatékonyan lépni a piac sajátosságai (magas váltási költségek, adminisztratív korlátok) miatt.

A GVH eljárása alatt a Raiffeisen Bank - Versenybírságot elkerülendő - vállalta, hogy augusztus 31-ig 13.000 Ft összegű visszatérítést fizet a Raiffeisen Bank Zrt. mindazon ügyfelének, akia forintalapú lakáscélú jelzáloghitelek esetében a végtörlesztési díj változtatása miatt 2007 nyara óta az eredeti szerződésben fogalthoz képest magasabb végtörlesztési díjat fizetett meg, illetve a forint-, vagy deviza alapú lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a végtörlesztési díj változtatása miatt az eredeti szerződésben fogalthoz képest magasabb végtörlesztési díjat fizetett meg.

A Raiffeisen vállalta azt is, hogy a teljes vagy részleges előtörlesztési díjak ügyfelek részére történő hátrányos változtatása esetén a jelenleg irányadó 15 nap helyett a hirdetményi határidőt 90 napra megemeli.

A versenytörvény szerint, ha a versenyfelügyeleti eljárás során az ügyfél kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását meghatározott módon összhangba hozza e törvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel – az eljárás egyidejű megszüntetésével – kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná.

A Raiffeisen hirdetése - a GVH is rásegített
Raiffeisen Bank, könnyített lakáshitel - illusztráció hitelkisokos füzet, enyhített lakáshitel törlesztés gazdaság, bank, hitel, ügyintézés, .
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.