Visszakaphatják pénzüket a ScienNet-károsultak

Az állammal futnak versenyt pénzükért a károsultak: ha az adóhatóság előbb fejezi be öt éve húzódó nyomozását, akkor az állam teheti rá a kezét a ScienNet zárolt számlájára, ha pedig az ügyfelek hamarabb nyernek a bíróságon, akkor valamit még visszakaphatnak.

Az első fecske már (fél)sikerrel járt. A Scien Net egyik károsultja ugyanis kikérheti a törzsvásárlói klubnak az adóhivatal (NAV) által bűnügyi zár alá vett számláján több éve ott parkoló pénzét – döntött immáron jogerősen a Szegedi Ítélőtábla. A volt ScienNet-ügyfél több mint tízmillió forintra kér rövidesen végrehajtást – tájékoztatta lapunkat a károsultat képviselő Gondola Zsolt Zoárd ügyvéd. A hatóság (a NAV egyik jogelődje, a vám- és pénzügyőrség) még 2009 novemberében csapott le az addigra 440 ezer embert beszervező ScienNetre, és zárolta az ügyfelek mintegy 1,8 milliárd forintját. A törzsvásárlói klub károsultjai azóta sem látták viszont a pénzüket.

Macskajaj. A ScienNet ügyfeleit e-mailben értesítették, hogy ezentúl az Inlernethez tartoznak
Macskajaj. A ScienNet ügyfeleit e-mailben értesítették, hogy ezentúl az Inlernethez tartoznak
Teknős Miklós

Adócsalás és sikkasztás gyanújával a nyomozás azóta is tart, a NAV legutóbbi tájékoztatása szerint jelenleg külföldi társhatóságok segítségére várnak a ScienNet körüli off shore cégek miatt. Miután évek óta nem történt előrelépés az ügyben, az egyik szegedi ügyfél végül bírósághoz fordult, hogy a ScienNet LLC – a magyar ügyfelek ezzel a washingtoni céggel álltak szerződéses kapcsolatban –adja vissza neki a befizetett pénzét. Mint azt a felperes ügyvédje, Gondola Zsolt Zoárd elmondta, az első fokon eljáró bíróság még tavaly év végén úgy döntött: mivel a ScienNet működése a hatóság fellépését követően megszűnt, illetve azóta is szünetel, ezért a szerződés ellehetetlenült, következésképpen visszajár az ügyfél pénze a zárolt számláról. Az ügyvéd szerint a Szegedi Ítélőtábla másodfokú, jogerős szeptember végi döntése áttörést jelent az ügyben, mivel ez a többi ScienNet-ügyfelet is arra ösztönözheti, hogy polgári úton szerezze vissza a piramisszerű hálózat felépítéséhez befizetett pénzét.

Ugyanakkor a károsultak versenyt futnak az idővel, mert rajtuk kívül a magyar állam is igényt tart a zárolt számlán lévő 1,8 milliárd forint egy részére. A NAV szerint ugyanis a vállalkozás 2007 óta mindvégig itt működött, adót azonban nem fizetett tevékenysége után. 2009-ig összesen 900 millió forinttal maradt adósa az államnak. Vagyis amennyiben a NAV még a polgári perek lezárta előtt befejezi a nyomozást és adóhiányt állapít meg, úgy végrehajtást rendelhet el a zárolt számlára.

A károsultak azonban másként is bukhatják befizetéseiket. Nemrég a volt ügyfeleket egy e-mailben arról tájékoztatták, hogy egy – a Scien-Nethez hasonlóan ismeretlen tulajdonosi hátterű – svájci cég felvásárolta szerződéseiket a ScienNet LLC-től. A svájci vállalkozás most Inlernet néven próbál életet lehelni a törzsvásárlói hálózatba. A kísérlet tétje az lehet, hogy amennyiben sikerül működésbe hozni a törzsvásárlói csoportot, úgy bíróság előtt a Scien-Netet képviselő Leinemann Zsolt arra is hivatkozhat – miként ez az érv előkerült már korábban is –, hogy a hálózat valójában működik, a szerződések pedig ilyenformán továbbra is érvényesek, így a pénz nem jár vissza az ügyfeleknek. Azoknak legalábbis biztosan, akik belemennek abba, hogy az új társasággal megújítsák a szerződésüket, különösen, hogy az Inlernet nyomatékosította: nem a ScienNet jogutódja, így őket már később sem lehet perelni az egykori hálózat miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.