Visszakapaszkodott a forint

A befektetői hangulat javulásának köszönhetően ma jelentősen erősödött a forint és jól teljesített budapesti tőzsde is. Az euró bejött a 300-as, míg a svájci frank a 250 forintos szint alá.

Az európai tőzsdék néhány nagyon rossz nap után szerdán újra emelkedtek, a javuló befektetői hangulatnak köszönhetően a feltörekvő államok pénz- és tőkepiacai, így a magyar is jól teljesített. Este 297 forinton jegyezték az eurót, szemben a reggeli 301 forinttal, míg a svájci frankért 248 forintot kértek a bankközi devizapiacon, míg reggel még 251 forintot ért egy alpesi deviza.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 542 pontos, 3,3 százalékos emelkedéssel, 16 941 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 6,1 milliárd forint volt, a vezető részvények emelkedtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 840 forinttal, 5,37 százalékkal 16 490 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 98 forinttal, 2,93 százalékkal 3448 forintra nőtt, forgalmuk 3,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,82 százalékkal 437 forintra emelkedett, forgalma 368,5 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 500 forinttal, 1,37 százalékkal 37 ezer forintra növelte értékét, a részvények forgalma 706,3 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 86,0 millió forintos forgalom mellett 475 forinttal, 3,46 százalékkal 14 200 forintra erősödött.

Ám nem csak a nagyobb, hanem a kis- és közepes papírok is jól teljesítzettek összességében. Indexük, a BUMIX 1030 ponton zárt szerdán, ez 18 pontos, 1,84 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint a befektetők az Európai Központi Bank pénzcsapjainak megnyitásában bíznak, ez hozta meg vásárlási kedvüket. Körvonalazódik a bajba került spanyol bankok kisegítésére kidolgozandó csomag is.

A Buda-Cash üzletkötője óvatosságra int: a mai kereskedés a hetek óta tartó esés korrekciójaként is felfogható, s ha változik a kockázat megítélése, akkor ismét fordulhat a kocka. Alapvetően egy lefelé ereszkedő trend oldalazó folytatása várható - hangsúlyozta Sőre Balázs.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője azzal magyarázta a Mol 5,37 százalékos emelkedését, hogy az olajárak az utóbbi két napban ismét felfelé vették az irányt, ma például 2 százalékkal emelkedtek. A Mol szektortársai közül az osztrák OMV 4,1 százalékkal, a lengyel PKN 2,0 százalékkal, a francia Total 1,5 százalékkal drágult.

A Mol felíveléséhez hozzájárult az is, hogy a shortosok is visszajöttek a piacra és zárták pozíciójukat - tette hozzá az  Erste Befektetési Zrt. elemzője, aki úgy látja, hogy az egy hónapos esés után elindulhat az emelkedés a pesti parketten.

Az elemző kitért az E-Star második napja tartó szárnyalására is (ma 15 százalékot drágult), amelynek hátterében az áll, hogy a társaság megkapja a várt hitelt, így teljesíteni tudja törlesztési kötelezettségeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.