Visszajön az ebédjegy?

Újabb módosító indítvány zavarja össze a tervezett cafeteria-reformban eligazodni vágyókat. Szijjártó Péter adótörvényekhez benyújtott javaslata erősen emlékeztet az ebédjegyre: ahol van munkahelyi vagy közétkeztetés, havi 12 ezer 500 forintig lehetne utalványt juttatni.

A képviselői javaslat egyértelműen étkezési utalványról szól. Ez kétségessé teszi, hogy az éves szinten 150 ezer forintos keretig melegétkezésre adható béren kívüli juttatás fedezete január elsejétől kizárólag a SZÉP-kártyára kerül-e. Így jövőre a SZÉP-kártya még nem vagy nem teljes mértékben működhet a cafeteria-piacon. Az étkezési utalványosok – legalábbis 2012-ben – még nem veszítenék el a teljes piacukat: ahol van munkahelyi étkeztetés, ott a dolgozóknak továbbra is adható melegétkezési utalvány.

Munkahelyi ebédszünet - utalvány helyett kártyából?
Ebédszünet - adózni fog az étkezési utalvány is

Kérdés, ezeket ki bocsátja ki, és miképp ellenőrzik azt, hogy csak az adott munkahelyi étkezdében váltsák meleg ételre. Ha ugyanis ez a feltétele az utalványnak, egyenes út vezet a házi kibocsátású ebédjegyig. Vagy mégsem?

Az adótörvények jövő heti megszavazásáig, illetve a módosító javaslatban foglaltak pontosításáig a kérdőjelek megmaradnak.

Az első SZÉP-kártya-kibocsátó, az OTP Pénztárszolgáltató illetékes vezérigazgatója, Róth Lajos megkeresésünkre elmondta: egyelőre találgatásokba nem menne bele, de értelmezésük szerint az utalvány nem csak papíralapú lehet, hanem elektronikus is. Ergo a SZÉP-kártya kompetenciája nem csorbul. Az viszont lehetséges, hogy éppen a zökkenőmentes átállás érdekében született a módosító javaslat: hogy azok is teljes értékben kaphassanak melegétkezési juttatást, akik munkahelyén, illetve szűkebb-tágabb környezetében nincs vagy alig van elfogadóhely.

A SZÉP-kártya-kibocsátó bankok még nem kötöttek, mert kormányrendelet híján nem köthettek étkezdékkel, illetve éttermekkel elfogadóhelyi szerződést. A jelenlegi jogszabályok szerint SZÉP-kártyával még csak szálláshely-szolgáltatáson keresztül lehet étkezésért fizetni.

A jövő évtől induló cafeteria-reform része, hogy idővel mindenütt elektronikus utalványra, egészen pontosan SZÉP-kártyára folyósíthatják a béren kívüli juttatások üdülésre, étkezésre és rekreációra fordítható keretét. Étkezési utalványt jelenleg 2,5 millió munkavállaló kap. A SZÉP-kártyát kibocsátó bankok viszont csak nyáron jelenhettek meg az első plasztiklapokkal. Ezeket néhány ezren használják – a jelenlegi szabályok szerint szálláshelyi díjfizetésre, illetve az ahhoz kapcsolódó néhány szolgáltatásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.