Visszájára sült el a plázastop

A kormány a német diszkontok, az Aldi és a Lidl terjeszkedését akarta befagyasztani a diszkontstoppal. A cégek megtalálták a lyukat a törvényen, és most a belvárosban terjeszkednek.

Visszaütött a pofon – írja a Portfolio.hu, ugyanis a Lidl és az Aldi terjeszkedését befagyasztani próbáló kormány csak annyit ért el, hogy a cégek most a belvárosban terjeszkednek.

A plázastop 2013 végéig minden 300 négyzetméternél nagyobb építési engedélyköteles kereskedelmi beruházást megtilt. Ez alól csak a vidékfejlesztési tárca és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös plázastopbizottsága javaslata alapján Matolcsy adhat felmentést. Azonban a Lidl természetesen nem kapott ilyen kivételt, így  a német diszkontnak 29 építési kérelmét dobták vissza két év alatt. 

A cégek azonban most megtalálták a lehetőséget a terjeszkedésre: kisméretű üzleteket nyitnak, és jellemzően a belvárosban. Így ugyanis nem vonatkozik rájuk a tiltás. Így a kormány csak azt érte el, hogy a két, agresszív ár- és expanziós stratégiájáról ismert lánc most pontosan a kisboltokra nyit rá, akiket a kormány szavakban megvédene.

A Portfolio.hu összesítése szerint az utóbbi időszakban csak Budapesten öt Aldi és három Lidl nyílt meg ilyenformán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.