Visszahívják a „halálosztó" terepjárókat

Negyvenhatan haltak meg eddig a Egyesült Államokban a Yamaha Rhino off-road mini-terepjárókkal okozott balesetben, emiatt a cég mind a 145 ezer eladott járművét visszahívja a szervizeibe, ahol megerősítik a karosszériát és ingyen bukósisakkal „lepik meg" a járműtulajdonosaikat.

A Yamaha Rhino 450, 660 és 700 modellek rendkívül népszerűek az Egyesült Államokban, a mini-terepjárókból eddig 145 ezret adtak el 2003 óta. A Rhino azonban veszélyes jószág, 46-an vesztették életüket és több százan sérültek meg eddig a velük történt balesetekben.

Igaz a veszélyérzet nem érző sofőrök felelőtlensége okozta a legtöbb tragédiát, ám nyilvánvalóvá vált, hogy maga a szerkezet megerősítésre szorul, elsősorban borulékonysága miatt. A halálesetek kétharmadát ez okozta. A végtagok kilógását megakadályozó kereteket is beépítenek a visszahívott Rhinókba.

A két üléses, quadhoz hasonlító nyitott jármű vezetése 16 év alatt és érvényes jogosítvány nélkül tilos, ennek ellenére számos fiatalkorú lelte halálát a Rhinóban. A biztonsági öv használatának elmulasztása is a vezető halálokok között szerepel - írja az AP hírügynökség.

A visszahívást a termékbiztonságért felelős állami hatóság kezdeményezte, s ez az első olyan alkalom, hogy biztonsági megfontolásokból off-road járműveket irányítanak a szervízekbe. A visszahívással a Yamaha is egyetértett, noha megjegyezték, hogy a hobbijárművet eleve veszélyes terepre tervezték, és használóinak kevesebb mint egy százalékát érte csupán baleset. A költségekről nem nyilatkoztak a cégnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.