Visszahívják a fuzáriumos tésztákat és lisztet

A bajai Diamant Malom International Kft. fuzáriumméreggel fertőzött egykilós lisztjét és a Tortellino Kft. az ebből töltött tésztáit visszahívja.

 

 

A bajai Diamant Malom International Kft. mintegy 220 tonnás durumbúzájában és ennek egy részéből őrölt lisztjének kivonásáról  döntöttek. Deák Ferenc a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy a fuzárium méreggel fertőzött termék kivonása közben, a cég dokumentációjának átvizsgálása során  értesítik azokat a lisztfelhasználókat, illetőleg kereskedelmi szervezeteket, amelyekhez juthatott ebből a lisztből. Ezek  sorra intézkednek termékeik visszahívásáról. A szakember elmondta azt is, hogy csak a cégek egy-egy tételét  -, amelyet a fogyaszthatósági  határidővel is jellemeznek - vonnak  ki a forgalomból, a többi termék veszélytelenül fogyasztható.

 

A Tortellino Kft. több, 2009. szeptemberig fogyasztható tortellini, ravioli és  lasagne termékét zárolta, illetve kereskedelmi partnereivel zároltatta a fogyasztók egészégének védelme érdekében, az alapanyag  toxin szennyezettsége miatt.

 

 

A Tortellino Kft. közleménye szerint június 26-án a Diamant International Malom Kft. jelezte, hogy az általa a Tortellino Kft. felé leszállított tésztaipari durumdara tétel az  élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin  eltérést mutatott, ezért a társaság azonnal hatósági bevizsgálást  kért.

 

A Tortellino Kft. saját hatáskörben az előírásoknak megfelelően  az érintett lisztet, illetve az abból készült termékeket azonnal zárolta, és a kereskedelmi partnerekkel a már kiszállított  termékeket zároltatta. A zárolás érintette egyebek mellett az 500 és a 250 grammos  sajtos, sonkás, gombás, és tricolor tortelliniket, az 500 és 250  grammos sonkás raviolit, valamint az 500 grammos lasagnét.

 

A Diamant Malom Kft. is visszahívja durumliszt termékeit. Indoklásukban szerepel, hogy nem lehet kizárni, hogy egyes durum termékek nem felelnek meg a magas minőségi elvárásainknak. Ezért fogyasztóvédelmi, megelőzési okokból visszarendelik a 2009. november 28-i, valamint december 15-i fogyaszthatósági határidővel jelölt egy kilós durumbúza simalisztet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.