Visszafizeti a K&H az önkényesen beszedett díjakat

A Gazdasági Versenyhivatal fellépése nyomán az OTP után most a K&H is vállalta, hogy visszafizeti az egyoldalú szerződésmódosításai nyomán beszedett többletdíjakat.

A K&H Bank kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult a bank ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa által elfogadott kötelezettségvállalásnak köszönhetően a K&H Bank számos volt és jelenlegi ügyfelének térít vissza díj-, illetve költségkülönbözetet.

A GVH eljárása azért indult, mert a K&H Bank az üzleti feltételű, devizaalapú lakáshitelek esetében 2007. február 26-tól egyoldalú szerződésmódosítással új díjelemként végtörlesztési díjat vezetett be.

Ezzel a GVH akkori feltételezése szerint a futamidő előtt kölcsönüket részben, vagy teljes egészében visszafizetni szándékozó ügyfeleivel szemben indokolatlan előnyöket biztosított magának, amely gazdasági erőfölényes helyzet esetén felveti a visszaélésszerű piaci magatartás valószínűségét.

Az eljárás megindítását követően a GVH tudomására jutott, hogy a bank a 2003. június 16. előtt befogadott hitelkérelmek alapján megkötött 1 éves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatásos lakáshitelszerződésekre vonatkozó kezelési költségeket is megemelte 2007. március 15-től: az addig érvényes 2,1 százalék, évi 120 ezer forintos maximum helyett ügyfeleivel szemben 2,5 százalék, legfeljebb évi 120 ezer forintos kezelési költséget érvényesített, amelynek következtében számos ügyfél törlesztő részlete emelkedett érzékelhető mértékben.

A bank ezzel azti is megnehezítette az ügyfeleinek, hogy hitelüket egy esetlegesen kedvezőbb hitellel kiváltsák, helyettesítsék, hiszen a meghatározott kilépési költség a hitelkiváltás egyéb költségeivel együtt azt eredményezi, hogy a fogyasztók még egy későbbi esetleges áremelkedés esetén is nehezen tudnának más termékre váltani.

Az eljárás során a K&H vállalta, hogy a 2007. február 26-a előtt megkötött üzleti feltételű, devizaalapú lakáshitelek esetében a beszedett végtörlesztési díjakból visszatéríti az 50 ezer forintot meghaladó összeget és a végtörlesztési díjat 2011. december 1-jéig 50 ezer forintban rögzíti, illetve a 2003. június 16. előtt befogadott hitelkérelmek alapján megkötött 1 éves kamatperiódusú jelzáloglevél kamattámogatásos lakáshitelek esetén visszatéríti a fogyasztóknak az általuk megfizetett kezelési költség-többletet. E többlet a kezelési költség 2007. március 15-i emelése előtt és az emelést követően érvényes költség különbözete.

Emellett a bank postai úton értesíti a hitelszerződéssel vagy bankszámlával rendelkező ügyfeleit (a volt ügyfeleknél az utolsó, bankhoz bejelentett utolsó értesítési címre küldik a levelet) a kötelezettségvállalásuk szövegét egy országos napilapban megjelentetik, illetve egy fél évig internetes honlapjuk nyitóoldalán közzéteszi.

A GVH döntése értelmében a végtörlesztési díj visszafizetése a banknál lakossági bankszámlával rendelkező ügyfelek esetében automatikusan a számlára történő jóváírással történik, míg az ilyen számlával nem rendelkezők 180 napon belül jelezhetik visszatérítési igényüket.

A kezelési költség különbözetének visszatérítésére a banknál lakossági bankszámlával, illetve még élő hitelszerződéssel rendelkező ügyfelek esetében automatikus jóváírással kerül sor. A bankszámlával nem rendelkező, valamint a megszűnt hitelszerződéssel bíró fogyasztók 180 napon belül jelezhetik visszatérítés iránti igényüket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.