Visszaestünk a rezsilistán

Fél év változatlanság után Budapest egy hellyel visszaesett a fizetésekhez viszonyított gázársorrendben: a felmért 22 európai főváros között már nem a 4., hanem az 5. legkönnyebb itt állni a cechet.

Fél év változatlanság után Budapest áprilisban egy hellyel visszacsúszott a fizetőképességhez mért európai gázársorrendben – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss felméréséből. Ez 21 uniós főváros, illetve Belgrád tényleges és fizetésekhez viszonyított lakossági gáz-, valamint 22 uniós főváros, illetve Belgrád tényleges és fizetésekhez viszonyított lakossági áramárait állítja sorrendbe. Ezenkívül közlik az áram- és gázköltségek húsz uniós főváros átlagkeresetein belüli arányát is.

A fizetésekhez viszonyított gázdíj tekintetében Budapest az adatközlés másfél évvel ezelőtti kezdete óta sosem állt túl rosszul. Akkor a felmérésben szereplő 22 főváros közül már itt számított a 10. legkönnyebbnek a gázszámla kifizetése. Ezután helyezésünk további rohamos javulásnak indult. Így tavaly áprilisra már a 4. legkönnyebbnek járó helyezésen álltunk. Ám azóta ez a szint beállni látszik a 4.-5. hely közé. Olyannyira, hogy tavaly október óta egyáltalán nem módosult egyetlen mutatónk se. Ebben hozott változást, hogy most áprilisban a fizetésekhez viszonyított gázársorrendben a budapestiek a 4. helyről az 5.-re csúsztak vissza. Konkrétan Bukarest vágott elénk, ahol márciusban még csak a 7. legkönnyebbnek számított a gázdíjfizetés.

A többi rezsimutatónk immár több mint fél éve nem mozdul. A tényleges áram- és gázárunk a 23, illetve 22 főváros sorában továbbra is a 2. legalacsonyabb. Az áramdíj kifizetése viszont változatlanul a 8. legnehezebbnek számít. A fizetésükből a felmért 20 uniós főváros átlagpolgárai közül a budapestiek áldozzák a 6. legtöbbet az áram- és a gázszámlára: 4,8 százalékot. Igaz, ez az arány is folyamatosan csökken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.