Visszaesőben a honi cégfelvásárlási és -összeolvadási piac

Unió-szerte Magyarországon esett vissza leginkább a vállalati összeolvadások és felvásárlások szintje – állapítja meg a Niveus Consulting Group. Élénkülést elsősorban a Jeremie alapoktól várnak.

Unió-szerte és így a közép-kelet-európai térségben is Magyarországon estek vissza leginkább a vállalati összeolvadások, illetve felvásárlások – állapítja meg a Niveus Consulting Group.

A következő években táplálhatja ezt a tevékenységet, hogy sokan szállhatnak ki a Jeremie I. programban eszközölt befektetéseikből, de a még rendelkezésre álló tőke és a Jeremie II. indulása is élénkülést hozhat – teszik hozzá.

A bejelentett és lezárt tranzakciók számát és értékét tekintve a fúziós és felvásárlási (Mergers & Acquisitions, M&A) piac a tavalyi növekedést követően jelentős visszaesést mutat az EU-ban, térségünkben és Magyarországon egyaránt.

A legnagyobb csökkenés Magyarországon figyelhető meg. Idén eddig 32 ügylet zárult le, míg egy évvel korábbi 42 tranzakciót regisztráltak.

Ez 25 százalék. Ehhez képest az EU-ban és Közép-Kelet-Európában a visszaesési érték 5 százalék körüli.

"A piac szűkülésének főbb okai a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet, a beszűkült banki finanszírozási lehetőségek és a kedvezőbb adásvételi alkalomra és piaci kilátásokra váró tulajdonosok és befektetők lehetnek" – kommentálja a helyzetet Sipeki Péter üzletágvezető.

A visszaesés ugyanakkor nem érinti a piac valamennyi szereplőjét. Véleménye szerint a kis- és középvállalatok viszonylag aktívak. Ennek oka lehet a Jeremie Kockázati Tőke Programban elkülönített közel 90 milliárd forint tőke, másrészt pedig az, hogy a hitelezési hajlandóság visszaszorulása miatt a befektetők saját forrásaikat használják. A nagyobb tranzakciók váratnak magukra – teszi hozzá.

Az első Jeremie program keretében az alapok által elnyert, és átlagosan 30 százalék magántőkével kiegészített 48 milliárd forintnyi összegnek – részben az alapok késedelmes indulása miatt – egyelőre csak 30-35 százalékát helyezték ki.

Az elkövetkező időszakban várható, hogy többen kiszállnak a Jeremie I. program befektetéseiből. Ezen túlmenően még 34 milliárd forintnyi tőke áll rendelkezésre. Ebből közel 22 milliárd forintot 2013 végéig be kell fektetni. A Jeremie II. indulásával 28,5 milliárd forint válik elérhetővé. Ez magánforrással együtt közel 41 milliárd forint.

A cég szerint ezek lesznek a hazai kis- és középvállalati tranzakciós piac fő mozgatórugói.

A Jeremie I. Kockázati Tőke Program a részt vevő alapokon keresztül 5 évnél nem régebbi alapítású, 1,5 milliárd forintot meg nem haladó forgalmú, korai és növekedési szakaszban lévő vállalkozások számára biztosít forrásokat.

A Jeremie II. Programban a kritériumok a legkorábbi életszakaszban lévő cégeknél 3 év és 200 millió forint, növekedési szakaszban lévő cégek esetében 5 év és 5 milliárd forint.

A European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA) adatai szerint ugyanakkor a magyarországi kockázatitőke-befektetések mértéke kiemelkedő. A GDP-hez viszonyított arányuk 0,04 százalék, ami az EU tagországok között a 6. legmagasabb szint.

A kihelyezések célterületét főként az informatikai és technológiai cégek alkotják. Ezek határozzák meg az M&A tranzakciók jelentős részét is. Ide sorolhatók még a média, telekommunikációs, kereskedelemi, feldolgozóipari és biotechnológiai iparágakban szereplő kis- és középvállalatok is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.