Visszaeshet az ingatlanpiac

A júliustól megszűnő szocpol és állami kamattámogatás, valamint az új lakások esetében 25 százalékra emelkedő áfa piacmérséklő hatása jóval jelentősebb lehet, mint amire az ingatlanadó bevezetésekor lehet számítani az Otthon Centrum szakértőinek véleménye szerint.

Az ingatlanforgalmazó hétfői közleménye kiemeli: a szocpol-támogatás megszüntetése és az áfa-emelés mellett a lakáshitelek tömeges bedőlése és a lakások áron aluli piacra kerülése okozhatja a legnagyobb gondokat az ingatlanpiacon és a pénzügyi rendszerben egyaránt.

Az Otthon Centrum szakértőinek javaslata szerint a szociális problémák elkerülése érdekében a bedőlt lakáshitelesek megsegítésére egy - az állam és a bankok által 50-50 százalékban lejegyzett - 7 éves zárt végű ingatlanalapot kellene létrehozni. Az alap a forgalmi érték 75 százaléka körül vásárolhatná meg az ingatlanokat, az e feletti esetleges adósság a bank vesztesége lenne. A lakásokat 5 éven belül a jelenlegi piaci érték 100 százalékán vásárolhatnák vissza az adósok az alaptól, addig bérlőként használhatnák az alap által fizetett vételár 3 százalékának megfelelő bérleti díjért.

Az Otthon Centrum szerint a kormány által becsült 5 százaléknál várhatóan szélesebb, országos szinten a lakásállomány 10 százalékát érinti majd a múlt héten véglegesített vagyonadó 2010-es bevezetése. Ez az arány a fővárosban és az agglomerációban jóval magasabb is lehet.

A társaság közleményében rámutat: önmagában a vagyonadó  ingatlanokra vonatkozó eleme nem fogja átrajzolni az ingatlanpiac jelenlegi képét, ezért nem számítanak arra, hogy az adóköteles ingatlanok tömegesen megjelennének a piacon. Ugyanakkor az éppen 30 millió forint feletti lakásoknál az eladóknak ésszerű lesz engedniük az árból. Ugyanígy, az új beruházásoknál is figyelni fognak a  fejlesztők, hogy lehetőleg az adóköteles limit alatt határozzák meg a lakások árát az árlistán, így a szocpollal megszűnő méltányolható lakásigény, illetve az illetékcsökkentés mérlegelése mellett ez egy új árazási szempont lehet majd.

Mérséklődhet viszont a lakáskiadási céllal vásárlók kereslete a 30 millió forint feletti kategóriában, hiszen egy átlagos állapotú ingatlannál körülbelül egyhavi bérleti díjnak megfelelő összeget kell majd jövő évtől adóban befizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.