Az utolsó negyedévben lassult a GDP csökkenése

Lasssult az utolsó negyedévre a GDP csökkenése, negyedéves összehasonlításban 0,4 százalékra, és a 6,3 százalékos éves visszaesésre adott első becslés is alacsonyabb a kormány által előrejelzett 6,7 százaléknál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak(KSH) az Ecostattal készített közös gyorsbecsléséből pénteken.

A KSH megjegyzi, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

Magyarország bruttó hazai terméke 0,4 százalékkal csökkent tavaly az utolsó negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a harmadik negyedévhez képest, a nyers adatok szerint a gazdaság teljesítménye 4 százalékkal, naptári hatás kiszűrésével 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Alacsonyabb volt a visszaesés az elemzők által várt 4,8 százaléknál.

Az előzetes adatok alapján 2009-ben a gazdaság teljesítménye 6,3 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 6,2 százalékkal esett vissza.
A harmadik negyedévben a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül még egyaránt 7,1 százalékkal csökkent Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévihez képest 1,8 százalékkal csökkent.

2008. negyedik negyedévében a kiigazítás nélküli, nyers adatok szerint 2,5 százalékkal, naptári hatás kiszűrésével 2,7 százalékkal, szezonálisan és naptári hatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján pedig 2,2 százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához mérten. A harmadik negyedévhez viszonyítva pedig 1,9 százalékos volt a visszaesés.

Tavalyelőtt a gazdaság kiigazítás nélkül 0,6 százalékkal, naptári hatás kiszűrésével, szezonálisan és naptári hatással kiigazítva egyaránt 0,4 százalékkal nőtt.

Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője elmondta: tavaly az utolsó negyedévben a mezőgazdaság gyengébben teljesített, mint egy évvel korábban, az építőipar "kifulladni látszik", ami ront a negyedéves eredményen.

Az ipari teljesítmény ugyanakkor javul, egyszámjegyű csökkenést valószínűsítenek a szakemberek. Ez a főosztályvezető szerint elsősorban a bázishatásnak köszönhető. A visszaesést lassította az export teljesítménye is - tette hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.