Visszaesett a biztosítók díjbevétele

Az idei első negyedévben 37 milliárd forinttal, 14,17 százalékkal esett vissza a magyarországi biztosítók díjbevétele az egy évvel korábbihoz képest, az életbiztosításokból 27,5 százalékkal kevesebb pénz folyt be, míg a nem életbiztosításokból származó díjbevétel 0,8 százalékkal nőtt - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Tavaly március végéig 257 milliárd forint díjbevételt ért el a hazai biztosítási szakma, idén 220,6 milliárd forintot könyvelt el díjbevételként, a csökkenés 14,17 százalék. Az idei díjbevételből 93 milliárd jutott az életbiztosításokra, itt a visszaesés 27,5 százalékot ér el. A nagymérvű csökkenést az egyszeri és eseti díjas biztosítások 60 százalékos visszaesése okozta. Amíg tavaly március végéig ezekből a biztosításokból 58,5 milliárd forint, addig idén 23,3 milliárd forint folyt be. Miután ezek többsége befektetési jellegű életbiztosítás volt, a válság ezeket mérsékelte leginkább. A folyamatos díjas életbiztosítások díjbevétele csak 4,9 százalékkal, 71,9 milliárd forintra csökkent.

A nem élet jellegű biztosítások díjbevétele ugyan 0,8 százalékkal 127,6 milliárd forintra növekedett, de ha ezt az adatot - a szakma szabályai szerint - korrigálnák az inflációval, itt is csökkenést kellene elkönyvelni. A nem életbiztosítások legnagyobb szelete a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb), ennek a 40,1 milliárd forintos díjbevétele 0,5 százalékkal több, mint volt egy évvel korábban.

A 10 milliárd forintnál több díjbevételt elért hét biztosító közül csökkent a díjbevétele a következő hatnak: Aegon (0,24 százalékkal), Allianz (15,9 százalékkal), Generali-Providencia (4,5 százalékkal), ING (14,4 százalékkal), OTP Garancia (30,7 százalékkal) és az Uniqa (29,4 százalékkal). Az élbolyban egyedül az Union díjbevétele nőtt, mégpedig 47,5 százalékkal.

Az életbiztosítók "mezőnyét" továbbra is az ING vezeti 21,3 milliárd forint díjbevétellel, második az Aegon 10,7 milliárd, míg harmadik a Generali-Providencia 10,6 milliárd forinttal.

A nem életbiztosítók rangsorának élén az Allianz áll 43,7 milliárd forinttal, második Generali-Providencia 24,7 milliárd forinttal, harmadik pedig az Aegon 11,1 milliárd forinttal.
A kgfb piacon első továbbra is az Aegon 22,7 százalékos, második a Generali-Providencia 16 százalékos, míg harmadik az Uniqa 6,5 százalékos részesedéssel. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.