Ferihegy: Vissza a kezdőkörbe

A repülőtéren sztrájkot hirdető szakszervezetek bemutatták az általuk átdolgozott kompromisszumos megállpaodás-tervezetüket, melynek tartalmát bizonyos pontokon úgy is értékelhetjük: visszatértek a kezdőkörbe.

Dokumentum legfontosabb része, hogy csak akkor függesztik fel a sztrájkot, ha 2011-ig hatályban marad a jelenlegi kollektív szerződés, s a repülőtér garanciát vállal arra, hogy annak újratárgyalása során változatlan marad a jelenlegi  szerződés szerinti  „rendkívüli munkavégzésre járó” pótlék mértéke, valamint az egyéb pótlékok – azaz kiveszi a tulajdonos eszköztárából azt a lehetőséget, hogy racionális munkaerő-gazdálkodást valósítson meg.
Ugyanakkor már nem ragaszkodnak a takarítás kiszervezésének leállításához, ahhoz viszont igen, hogy legalább egy évig az új cégnél is maradjon hatályban a jelenlegi kollektív szerződés. Kérdés, hogy ilyen feltételekkel lenne-e jelentkező a takarítás működtetésére. Az utasbiztonsági területen azt kérik, hogy a BA vállalja: még a csúcsidőben sem vezet be idényjellegű foglalkoztatást, s azt is, hogy nem alkalmaz külföldieket. Ez utóbbi nem áll összhangban az EU jogszabályaival, ugyanis uniós alapelv a szolgáltatások, a termékek és a munkaerő szabad áramlása. A másik két feltétel viszont nehezen megvalósítható a racionális gazdálkodás keretein belül, mert a téli és a nyári csúcs között olyan magas az utasforgalom-különbség, hogy ha a nyáron dolgozók mindegyikének télen is munkát adna a reptér, finoman szólva is nagyvonalúnak minősülne.
Továbbra is ragaszkodnak a röntgengépeket kezelő dolgozók havi öt nap pótszabadságához, és sok apró pont mellett ahhoz, hogy a szakszervezetek három képviselőjének folyamatos és korlátlan belépést biztosítsanak a reptér teljes belső területére. Hogy a szakszervezeti vezetők egy kicsit sem bíznak a vezetésben, arra az a kezdeményezésük a legjobb példa, hogy három-három főből valamint egy független szakértőből álló csoportot állítanának fel az sztrájk miatti esetleges retorziós esetek kivizsgálására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.