Az EU cáfolja Lázárt

A magyar állam csak visszatérítendő támogatást biztosít az uniós keretből az otthonok energiafelújítása számára, mivel az EU szabályai alapján a lakosság nem kaphat Brüsszelből vissza nem térítendő forrást - ismételte meg Lázár János munkatársai tájékoztatására hivatkozva a Kormányinfón. Az Európai Bizottság illetékese, Mathieu Fichter ezt tételesen cáfolja.

A jövőben a kormány nem tud biztosítani a magánotthonok energiafogyasztását csökkentő felújítások számára vissza nem térítendő uniós támogatást - erősítette meg a szakmai körökben nagy megrökönyödést keltő döntésüket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a most is zajló Kormányinfón. Munkatársai tájékoztatására hivatkozva úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió új szabályai nem teszik lehetővé a lakosság támogatását. (Ezt szakmai szervezetek korábban cáfolták, az EU pedig hivatalosan nem kívánta kommentálni a kérdést.)

Emellett megjegyezte: a lakosságot is támogatják az energetikai felújításban, "segítenek", mégpedig kamatmentes visszatérítendő támogatással. Ehhez az állami Magyar Fejlesztési Bank biztosít forrásokat, de - mint hangsúlyozta - ehhez elengedhetetlen a felújító saját pénzügyi hozzájárulása is. Kétségtelennek nevezte, hogy a lakás fogyasztáscsökkentési célú felújítása a rezsicsökkentés egyik legkedvezőbb módja, ám megemlítette, hogy több százezren újították már fel otthonukat mindennemű állami hozzájárulás nélkül is.

A rendelkezésre álló - a korábbi közlések szerint 2020-ig több százmilliárd forintra rúgó - uniós támogatást ehelyett közintézmények felújítására költik. Példaként óvodákat, iskolákat, közösségi célú helyiségeket említett, ám valójában e körbe sorolandók az általuk használt kormányépületek és minisztériumok is. Indoklásként azt hozta fel, hogy a kormány ily módon szeretné az állam dologi kiadásait mérsékelni.

Lázár János korábbi bejelentése kapcsán több szakmai szervezet - például a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. - tiltakozását fejezte ki. Lapunknak kormánykörökből is megerősített, határozott álláspontjuk szerint az Európai Bizottság nemhogy tiltaná, hanem kifejezetten igényli, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat magyar magánlakások felújítására fordítsák. Igaz, mivel ragaszkodik ehhez kapcsolódó visszatérítendő részhez is, ezért nem tartják lehetségesnek a lakosság közvetlen pályáztatását: erre közvetítőket kell igénybe venni. Magyarán az EU megköveteli a hazai otthonok közvetítőkön keresztüli támogatását. Igaz, e tekintetben a magyar kormány is egyfajta közvetítő, amelynek joga van meghatározni a támogatások irányát. Egy ilyen döntés - pontosabban a lakosságnak kedvező korábbi kormánydöntés megváltoztatása - azonban forrásaink szerint újabb hosszú, több hónapos uniós egyeztetést igényel.

A témában az EU illetékes biztossága furamód hivatalosan nem nyilvánít véleményt. Eddig a pályázatok kiírásáért felelős nemzeti fejlesztési tárca is csak parlamenti válaszokban helyezkedett Lázárével teljességgel egybeeső álláspontra a témában. Mindazonáltal továbbra sem világos: ha a szakértők szerint nem igaz, hogy az EU tiltaná a lakosság támogatását, akkor vajon Lázár Jánosnak mely munkatársa milyen információk alapján ad a miniszternek ezzel ellenkező tájékoztatást, illetve a szakmai felzúdulás miért nem késztette őket véleményük felülvizsgálatára.

Mellesleg nem felel meg a valóságnak, hogy a kormány a jövőben nem nyújt vissza nem térítendő támogatást a lakosságnak: az úgynevezett szén-dioxid-kvótabevételekből évente eddig is befolyt néhány milliárd forint, amit rendre elköltöttek különböző lakossági fejlesztések támogatására. Igaz, ekkora forrás legfeljebb jelképesnek, tesztnek minősített, olykor percek alatt lemerülő programokra elegendő.

Cáfolja Lázárt az Európai Bizottság illetékese

Az Európai Bizottság egyértelmű szándéka, hogy az energiaszegénység csökkentése és az behozatal mérséklése érdekében a szóban forgó támogatásokat döntően a lakossági szektorban használják fel - tolmácsolta lapunknak Mathieu Fichternek, az illetékes főigazgatóság programvezetőjének szavait Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője elmondása szerint a témában egy mai brüsszeli szakmai konferencián kapta ezt a tájékoztatást a DG Regio nevű főigazgatóság illetékesétől. Mathieu Fichter szerint a magánlakások felújítása révén érhető el a legnagyobb megtakarítás. szakértő a képviselőnek tételesen felsorolt számos, jelenleg is futó programot, ahol ez a cél megvalósul. A politikus szerint mindezt természetesen Lázár Jánosnak is tudnia kell, mint ahogy azt is: szó sincs arról, hogy a lakossági körben csak visszatérítendő támogatásokat engedélyezne a bizottság. (H. M.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.