Visa Europe: már mindenkinek jeleztük, hogy baj van

A Visa Europe már több körben is jelezte a magyar hatóságoknak, hogy a rossz szabályozás miatt monopolhelyzet alakult ki a piacon. Tisztességes körülmények között folytatnák a versenyt.

A Visa Europe Magyarországon évről évre jelentős piacot veszít, több mint 1 millióval csökkent a Visa kártyák száma az elmúlt 3 évben. Mark Antipof, a Visa Europe növekedési és fejlődő piacokért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában elmondta, a teljesítményüktől független, általuk nem befolyásolható tényezők miatt képtelenek hatékonyan versenyezni a piacon. Ezt közölték a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a hatóságokkal, és jelezték, hogy mi történhet, ha a jelenlegi helyzet nem változik. A magyar bankkártyapiac gyakorlatilag monopolisztikussá vált.

A MasterCardnak Magyarországon jóval magasabbak az interchange-díjai (olyan díj, amelyet a kereskedő bankja fizet a kártyabirtokos bankjának), ezért a kibocsátóknál jelentős versenyelőnnyel rendelkeznek, amelynek nincs köze a teljesítményükhöz – hozza fel a Magyar Nemzeti Bank két évvel ezelőtti kijelentését az igazgató, aki szerint a helyzet azóta még kritikusabbá vált. A Visa Europe tagsági formában működő társaság, így más üzleti modellel dolgozik. A jelentős interchange-különbség számos kedvezőtlen fejleményt vont maga után számunkra, spontán protfólió-migrációk indultak el több banknál is. A magyar bankok csak a MasterCard innovációiba invesztálnak, így a versenytárs jelentős előnybe került az elfogadás területén is.

Úgy tudják, hogy az elfogadóknál ugyanakkora kereskedői jutalékot számítanak fel a Visa és a MasterCard kártyái után azoknál a kereskedőknél is, amelyeknél a társaságok kártyáit külön kellene kezelni. Így az elfogadásban nem tükröződik, hogy a Visa kisebb bankközi jutalékkal dolgozik. Olyan kereskedő pedig nincsen Magyarországon, amely csak Visa kártyát fogadna el azért, mert olcsóbbak vagyunk – mondja.

– Az elmúlt 2 évben minden illetékes magyar hatósággal felvettük a kapcsolatot annak érdekében, hogy megoldást találjunk a bankközi jutalékok miatt kialakult problémára. Mára a lehetőségek tárházát teljesen kimerítettük, a Visának nincs tere a manőverezésre, és szinte bármilyen megoldást támogatna, amely biztosítja a tisztességes verseny feltételeit – mondta Mark Antiprof. A jelenlegi helyzetben azonnali beavatkozás lenne célszerű, mivel torzulás tapasztalható a magyar kártyapiacon. 

A VISA tisztességes versenyt akar
Móricz Simon 2006.06.08. Digitális 151. sz. DVD OTP bank, bankkártya bank; bankjegy; bankkártya; Pénz;
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.