Villamosipari beruházásözön a feltörekvőknél

A világ nagy feltörekvő gazdaságai - Kína, Oroszország, India és Brazília - egyaránt jelentős villamosenergia-ipari beruházások előtt állhatnak - írja a KPMG tanácsadó cég.

A világ legnagyobb feltörekvő gazdaságai - Brazília, Oroszország, India és Kína, együtt "BRIC" - egyaránt azzal számolnak, hogy gazdasági fejlődésük következtében villamosenergia-felhasználásuk soha nem látott mértékben emelkedhet az elkövetkező évtized során.

A szektor beruházásigénye 2030-ig 4 ezer 632 milliárd amerikai dollárra becsülhető. A villamosenergia iránti igény, a gazdasági fejlődés és a népességnövekedés együttes hatása jelentősen emeli a felhasználást a kereskedelem, az ipar, a közlekedés/szállítás, valamint a háztartási fogyasztás területén. Ennek köszönhetően a mai felhasználási szint mintegy 80 százalékos emelkedésére lehet számítani a következő évtized során. Ez éves szinten összesen 9 ezer 300 terawattórát (TWh) jelent - derül ki a KPMG legújabb globális energiapiaci tanulmányából.

A BRIC-országok villamosenergia-felhasználása, Oroszország kivételével, jócskán alulmúlja a fejlett világban mért fogyasztást, viszont a globalizációs folyamatoknak köszönhetően az emberek ma már mindenhol alapvető szükségletként tekintenek a villamosenergia-ellátásra. Az oxigén és az ivóvíz mellett a 21. században lételemnek számít a villamos energia is, hisz ez tartja mozgásban az információt, a gazdaságot - mondja Kiss Péter, partner, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának globális vezetője.

Az ilyen jelentős mértékű - 80 százalékos - fogyasztásnövekedés páratlan befektetési lehetőségeket kínál mindazok számára, akik a villamosenergia-szektorban tevékenykednek. Ilyenek például az erőmű- és hálózatépítési tevékenységekkel foglalkozó cégek, az energia-megtakarítási, hatékonyságnövelési projekteket végző szolgáltatók, a különféle mérőműszerek, berendezések gyártói és forgalmazói, és természetesen azok, akik mindehhez pénzügyi, finanszírozási és jogi hátteret biztosítják - teszi hozzá Kiss.

A szakember szerint szintén szükség van a villamosenergia-szektorhoz kevésbé nyilvánvalóan kapcsolódó szolgáltatásokra is, mint például az oktatási és vezetői képességek fejlesztése.

Kína felelőssége elsődlegesen a megnövekedett villamosenergia iránti igény kielégítése lesz - a fogyasztás csaknem megkétszerezésével 6 ezer 400 TWh-t tesz ki ez a mennyiség -, ami lényegesen több mint a másik három országé összesen.

Oroszország fogyasztása 150 TWh-val, azaz 18 százalékkal emelkedik majd a jelenlegi szint fölé. Ugyanakkor az országban működő teljes ellátási rendszer műszaki szintjének fenntartása érdekében sürgős lépések váltak indokolttá, az infrastruktúra nagy része ugyanis korszerűtlen, hasznos élettartama végéhez közelít, vagy már el is érte azt.

Indiában az egy főre jutó villamosenergia-felhasználás éves szinten 510 kWh, amely a legalacsonyabbnak számít a négy országban. Ezért óriási szükség mutatkozik mind hálózatfejlesztésre, mind új termelői kapacitások létesítésére, például szél- és napenergia felhasználásával. A következő évtizedben India villamosenergia-fogyasztása várhatóan megduplázódik, de a politikai és szakmai vezetőknek a hálózati veszteségek (mind kereskedelmi, mind technikai) csökkentésére kell összpontosítania annak érdekében, hogy a beruházások gazdaságilag életképesek lehessenek - emeli ki a tanulmány. A megtérülés kalkulálhatóságának hiányában nem várható, hogy jelentős mértékű nemzetközi tőketranszfer érkezzen az ország villamosenergia-termelésébe.

Brazíliában jelenleg főként óriás-vízerőművek biztosítják az ország villamosenergia-szükségletének ellátását. Ott több hagyományos (fosszilis) és nukleáris erőmű építésére, valamint megújulók - például szél, biomassza, napenergia és egyéb alternatív energiaforrások - fejlesztésére is lehetőség kínálkozik. Az országban máig visszatérő probléma a villamosenergia-hiány: a helyzet annál is inkább sürgető, mivel 2014-ben Brazília ad otthont a labdarúgó-világbajnokságnak, két évvel később pedig az olimpiának.

Mind a négy ország szabályozási, politikai és jogi kockázatokat tartogat a külföldi befektetők számára, amellyel fontos tisztában lenni a lehetőségek mérlegelésekor - teszik hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.