Villámgyors visszatérés a nemzetközi kötvénypiacra

Igencsak rohamtempóban, már csütörtök este levezényelte az ÁKK Zrt. az eurókötvény kibocsátást. A felkínált egymilliárd eurós tételt túljegyezték, de egyes elemzők szerint tovább is nyitva lehetett volna tartani a könyveket. Piaci körökben mindenesetre igen kedvezőnek ítélik az időpontot.

Felpörögtek az események a magyar devizakötvény kibocsátás körül. Oszkó Péter pénzügyminiszter a hónap elején még úgy nyilatkozott, hogy Magyarország szeptember végéig bonyolítja le az euróban denominált kötvénykibocsátást. Ennek előkészítése érdekében a napokban egy magyar delegáció - a pénzügyminiszterrel a soraiban - nyugat-európai roadshowra indult, ahol nem titkoltan az említett aukciót kívánták előkészíteni. Arról, hogy ez végül is hogyan sikerült, nem jutott el hír a piacra, legalább is a Népszabadság által megkérdezett elemzők nem tűntek tájékozottnak e kérdésben.

A kötvényre tehát mindenki számított, de az időzítéssel sikerült meglepni az elemzőket. A Pénzügyminisztérium tegnap kiadott egy közleményt, miszerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. mandátumot adott a Citigroupnak és az ING Bank NV-nek euróban denominált kötvénykibocsátás megszervezésére. Ezzel párhuzamosan olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy az aukciót nem egy későbbi időpontban, hanem már ma megtartják.

Erről számolt be a Reuters is, s a Népszabadságot is így tájékozatták nevük mellőzését kérő források. A Reutersnek nyilatkozó egyik kibocsátásszervező illetékese szerint Magyarország 5 éves futamidejű eurókötvényt dob piacra. A hírekben egy másik időpont is szerepelt, amelynek az lehet a magyarázata, hogy információink szerint az elszámolást a hónap végén tarthatják.

- A nagy sietséget az magyarázza, hogy a befektetői hangulat most megfelelő egy sikeres aukcióhoz. A visszajelzések szerint az érdeklődés felfokozott - magyarázta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Hozzátette: ahhoz, hogy Pénzügyminisztérium olyan hatást érjen el a piacon, amilyet szeretne - azaz megmutassa, hogy a piacról is képes már érdemi forrásokat bevonni -, legalább egymilliárd eurós aukciót kellene tartania, és nem lenne rossz, ha a papírokat legalább háromszorosan túljegyeznék.

Ennek alighanem azonnali hatása lenne: az ország megítélése hirtelen javulna, a befektetői hangulat ezzel együtt erősödne. Mindezek az államkötvény piacon további forgalmat generálhatnának, és így csökkenhetnének a hozamok.
Az elmondottakkal részben egyet értett Samu János, a Concorde elemzője is, egy sikeres kibocsátás szerinte is sokat javítana az ország megítélésén. A felkínált mennyiséget illetően azonban más véleménye van: félmilliárd euró értékű kötvénnyel jelenik meg szerinte az állam, most ugyanis nincs, ami indokolttá tenne egy ennél nagyobb tételt.

Oszkó Péter korábban hangsúlyozta, a pénzügyi világválság kirobbanása óta első alkalommal kísérel meg devizakötvénykibocsátást Budapest. Az ország finanszírozásához elengedhetetlen a külső források igénybe vétele, azzal együtt, hogy a nemzetközi szervezetektől kapott hitelcsomag ezt részben kiváltotta az elmúlt hónapokban. A pénzügyminiszter azt is rögzítette, hogy ha a válságkezelő kormány végrehajtja programját, akkor felgyorsulhat a visszatérés a piaci finanszírozáshoz.

Ezt már hónapok óta készíti elő az Államadósság Kezelő Központ: a diszkont kincstárjegyek esetében visszaállt a szokásos mennyiségre, az államkötvény piacot pedig fokozatosan építi visszavásárlásokkal, valamint immár rendszeres aukciókkal.

- Piaci szempontból nagyon jó időpontot választott Magyarország arra, hogy visszatérjen az eurokötvény piacra mondták az MTI-nek csütörtökön a kibocsátást szervező egyik banknál. Padhraic Garvey, az ING Bank fejlett piaci adósság és kamatstratégiai részlegének vezetője szerint a befektetők az elmúlt időszakban ismét egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy "kockázatot vásároljanak", a hozamfelárak szűkülnek.

A piacon bőséges a likviditás, és mindezek alapján a mostani időszak nagyon kedvező a Magyarországhoz hasonló adósok kötvénypiaci megjelenésére - mondta. Nem mellékes az sem, hogy a csütörtöki londoni kereskedésben több heti mélypontra süllyedt a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése, ami azt jelzi, hogy az adósságtörlesztési kilátások tovább javultak.

A magyar állam utoljára tavaly májusban bocsátott ki 1,5 milliárd euró értékben tízéves futamidejű eurókötvényt, amely évi 5,75 százalékos fix kamatot fizet, lejárata 2018. június 11. Ugyancsak az elmúlt év tavaszán került sor egy 150 millió svájci frank, illetve egy 200 millió svájci frank összegű devizakötvény kibocsátására, az előbbi 5 éves futamidejű, az utóbbi 8 éves lejáratú.

Élénk érdeklődés mellett mindhárom esetben 9 százalék alá csökkentek a hozamok az ÁKK tegnapi 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvény aukcióján. Az ÁKK a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest is növelte a meghirdetett összegeket, összesen 55 milliárd forintnyi kötvényt ajánlott fel lejegyzésre. Az elsődleges forgalmazók mindhárom kötvényt túljegyezték, átlagosan 2,56 százalékos mértékben. Az elfogadott ajánlatok öszszesen 64 milliárd forintot tettek ki ez az összeg két hete 31 milliárd forint.

 

ÁKK bejárata - kiléptek a devizakötvények piacára
ÁKK
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.