Villámbemutatót tartott a földművelésügyi tárca

Igencsak szűkszavúan és villámgyorsan rendezte le a Földművelésügyi Minisztérium vezetőinek bemutatását Fazekas Sándor az újjáalakult tárca vezetője.

Már az elején jelezték a minisztérium munkatársai, hogy kérdéseket nem lehet feltenni az új államtitkároknak, akiket programpontszerűen mutatott be a miniszter. Mindehhez az elmúlt négy évet értékelve annyit tett hozzá, hogy szerinte sikeres és eredményes volt. Magyarázatként kifejtette: az ágazatban a foglalkoztatás, a termelés, s ezzel együtt az export is növekedett. Az ország GMO mentességét megőrizte.

De a jövőt illetően is hasonló képet vázolt fel: az elért értékeket meg akarják tartani, ezen felül a magyar földet meg akarják őrizni, gazdabarát, szolgáltató agráriumot kívánnak kialakítani. Hogy ez azonban pontosan mit is jelent, arra nem tért ki.

Az államtitkárokra rátérve elsőként a parlamenti államtitkár mutatta be. Ezt a posztot az új tárcánál Nagy István tölti be, akivel korábban már dolgoztak együtt, s szavai szerint meg van a bizalom kettőjük között. Hozzátette: azokat a feladatokat, amelyeket a parlamentben a miniszter távollétében el kell látni, azokat biztosan megoldja majd.

Czerván György az agrárgazdaságért felel majd, többi között azzal a céllal, hogy minél több jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön a polcokra. V. Németh Zsolt lesz a környezetügyekkel, agrárfejlesztésekkel, hungarikumokkal foglalkozó államtitkár. Vele kapcsolatban csak annyit jegyzett meg Fazekas Sándor, hogy XXI. századi környezetgazdálkodást kívánnak vezetésével kialakítani.

A magyar föld nemzeti kincs, ezért megérdemli, hogy külön államtitkár foglalkozzon vele. Az ehhez kapcsolatos munkát Bitay Márton Örs látja majd el.

Az élelmiszerláncok helyzete nagyon fontos és nagy súlyú – értékelt a miniszter –, amely terület munkáját Zsigó Róbert koordinálja.

Fazekas Sándor kifejtette: az üzletekben megjelenő élelmiszerek minőségére komoly hangsúlyt akarnak fektetni, erős hatósági ellenőrzési rendszert szeretnének, amely a termelésre és a feldolgozásra egyaránt kiterjedne. Itt komoly áttörést akarnak elérni, mert ez a terület a honi életminőségre nagy hatással van.

Simon Attila a közigazgatási államtitkárként a minisztérium jogi, nemzetközi kapcsolatait intézi az új ciklusban.

Összefoglalásként a tárcavezető kiemelte: a mostani vezetőkkel precíz pontos munkavégzést szeretne, mindezt úgy, hogy az ágazat legkisebb részleteire is figyeljenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.