Világszerte sokasodnak a válságjelek

Az ipari megrendelések világszerte visszaesést mutatnak, s a recesszió elmélyülését vetítik előre. A válságjelek a Kínában, Indiában és Oroszországban is gyorsan szaporodnak.

A nyugati fő felvevőpiac fogyasztásától függő országok ipari termelése decemberben soha nem látott mértékben csökkent, reagálva a kereslet drasztikus visszaesésére - állapítja meg a Reuters felmérése, kiemelve Kínát, Indiát és Oroszországot, ahol a gyárbezárások, kényszerleállások és az elbocsátások tömeges méreteket öltöttek.

Kutatók eddig abban reménykedtek, hogy az említett három, dinamikusan fejlődő ország - Brazíliával kiegészülve - valamelyest tompíthatja a globális recesszió hatásait, ám csalódniuk kellett, mert a kezdőbetűjük alapján BRIC országoknak nevezettek gazdasága olyannyira függ a felvevőpiacokétól, hogy képtelenek a határukon feltartóztatni a begyűrűző válságjeleket.

A szingapúri OCBC Bank elemzői a legaggasztóbbnak azt látják, hogy a nemzetközi válságjelek milyen gyorsan mételyezik meg a hazai fogyasztást, radikális visszaesést okozva abban. A takarékoskodás, az óvatosság általánossá válik, és ez az ipar megrendeléseire, kibocsátására negatív hatást gyakorol - állapítják meg. Példaként erre a kétszámjegyű növekedéshez szokott Szingapúr szolgál, amelynek az idei GDP-bővülését már csak 2,8 százalékosra várják a Citigroup elemzői - és azt is mínuszban.

A városállamnál sokkalta nagyobb Kínában is sokasodnak a bajok, noha a növekedés még a bőven a pozitív tartományban marad. Már annak a pénteken világot látott adatnak is örülni kell, hogy a novemberi mélypont után a beszerzési menedzser index javult, a 40,9 pontról 41,2 pontra. Az ipar kibocsátási üteme a ezzel együtt immár ötödik hónapja csökken, de most legalább ennek az üteme megtört. Mindazonáltal az országot már csak egy hajszál választja el attól, hogy a technikai recesszió alapkövetelményeinek megfeleljen. A kínai illetékeseket azonban nem elsősorban ez, hanem a megrendelések csökkenése nyomán tapasztalható masszív elbocsátási hullám izgatja, félő ugyanis, hogy az elszegényedés könnyen zavargásokhoz vezet.

Oroszországban és Indiában is mélységi rekordokat dönt a beszerzési menedzser index, az ipari aktivitás egyik legfontosabb fokmérője. Az 1998-as pénzügyi válsághoz hasonló állapotok uralkodnak Oroszországban, míg Indiában három év fél év után most először nőtt a munkanélküliség.

Az euroövezetben, Nagy-Britanniában, Svájcban és az Egyesült Államokban ma teszik közzé a beszerzési menedzser index aktuális állását, ám abban tökéletes az egyetértés, hogy mindenütt a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es szint alatt marad a mutató.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.