Világos választ vár a horvát kormány a Moltól

Világos választ vár a Moltól a horvát kormány a magyar olajipari vállalat INA-részesedésének eladása kapcsán, a kormány csütörtöki ülését követően közli álláspontját az értékesítéssel kapcsolatban - írta szerdán internetes oldalán a Jutarnji List című zágrábi napilap.

A lap megbízható forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a horvát kormány egyértelmű választ vár a Moltól: eladják-e az INA-ban lévő részesedésüket és ha igen, mikor. Vagyis Zágráb azt kéri a Moltól, hogy válaszolják meg: konkrétan mit jelent az a döntésük, hogy "az igazgatóság felhatalmazást adott az INA-részesedés eladásának előkészítésére".A magyar fél tudomására hozzák azt is, hogy válaszukat a legrövidebb időn belül várják, már november végéig, hogy a horvát kormány felkészüljön a következő lépésre.

A lap információi szerint ez a döntés hétfő este született egy Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknél tartott megbeszélésen, amelyen jelen volt Vesna Pusic miniszterelnök-helyettes, valamint a Mollal folyó tárgyalásokban a horvát felet képviselő Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter és Mladen Pejnovic, a horvát állami vagyonkezelő iroda vezetője.

A Mol pénteki közleményében azt is jelezte, hogy "a társaság igazgatósága felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával", amit a horvát kormány a válaszában üdvözölni fog - írta a Jutarnji List.

Az információk szerint Zágráb azt is közli csütörtökön, hogy készek folytatni a stratégiai partnerséget, amennyiben a Mol elkezdi végre megvalósítani azokat a stratégiai célokat, amelyek kitűzésének fontos szerepük volt abban, hogy az INA-t privatizálták 2003-ban. A lap összegzése szerint tehát az üzenet az, hogy "sürgősen elválunk egymástól, vagy sürgősen elkezdjük együtt fejleszteni az INA-t".

A kormány nem kommentálta az újság értesüléseit. A Jutarnji List szerint ez a válasz meglepi majd a magyar felet, mert a Mol november végéig adott időt a horvát kormánynak arra, hogy megfontolják lépéseiket az eladási szándék kapcsán. A horvát lap megfogalmazása szerint, "most a (horvát) kormány vette át a kezdeményezést".

A cikk beszámolt arról is, hogy a kormány nyilvánvalóan tudja, a magyar fél valóban ki akar vonulni az INA-ból, ezért akar egyértelmű válaszokat.  A lap azt is tudni véli, hogy a horvát kormány nem tudja megvásárolni a Mol INA-részesedését, ha azt eladják. A kormány úgy véli, az INA-nak mindenképpen stratégiai partnerre van szüksége ahhoz, hogy erős regionális céggé váljon.

A Mol pénteki közleményére Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter még úgy reagált, hogy a kormányt "elviekben érdekli" a Mol részesedésének megvásárlása. A horvát kormányfő viszont azt mondta, hogy "a kormánynak nincs joga efféle üzleti kalandorsághoz". A Jutarnji Listnek nyilatkozó kormányközeli forrás szerint "nincs lehetőség arra, hogy minden a régiekben maradjon. Az INA erős és nemzetközileg konkurens céggé kell, hogy váljon, különben tönkremegy, bárki is lesz a tulajdonosa".

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése. Emellett a horvát állam szerint a Mol nem hajtotta végre egyes fejlesztési ígéreteit az INA-val kapcsolatban, míg a magyar olajtársaság szerint a horvát állam szegte meg korábbi szerződéses kötelezettségeit, ezzel kárt okozva a Mol részvényeseinek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.