Világméretű olajárhisztéria van kibontakozóban

A világ egyik legjelentősebb nyersolajkitermelőjének számító Líbia polgárháborús helyzete miatt méretes olajárbuborék látszik kibontakozni világszerte. Uniós szakértők szerint a tartósan 100 dollár feletti ár már visszaveti a világgazdaságot. A kartell viszont nyugtat.

Csütörtökön tovább emelkedett a nyersolaj ára. Eközben az európai tőzsdéken folytatódott a részvényárak csökkenése. Az ok a líbiai válság. Erősödő vélemény, hogy ez az infláció növekedését és a gazdaság bővülésének lassulását okozhatja.

Olaj- és gázmezõ az észak-oroszországi sztyeppén
Olaj- és gázmezõ az észak-oroszországi sztyeppén

Röviddel 14.30 előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3,71 dollár emelkedéssel 114,96 dolláron állt, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára 2,61 dollárral 100,71 dollárra nőtt. Egy hete csütörtökön a Brent 102,59 dolláron, a WTI 86,36 dolláron zárt.

Az olajpiacok érzékenyen reagálnak a líbiai eseményekre. Már csak azért is, mert az ország az afrikai kontinens harmadik legnagyobb olajtermelője. A napi 1,6 millió hordó olajtermelésből 1,3 millió hordót exportál, elsősorban Európába. Az ország kőolajkészletei becslések szerint 44 milliárd hordót tesznek ki. Ez a legnagyobb Afrikában.

A bizonytalanságot növelte Paolo Scaroni, az Eni olasz olajvállalat vezérigazgatója, aki bejelentette: Líbia olajtermelése mára 75 százalékkal, 1,2 millió hordóval esett. Líbia a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint napi 1,6 millió hordó olajat termel  és ebből napi 1,4 millió hordót exportál.

A vezető európai tőzsdék főbb indexei napközben mínuszban álltak. Röviddel 14.30 előtt a londoni FTSE 0,35 százalékos, a frankfurti DAX 1,2 százalékos, a párizsi CAC 0,24 százalékos veszteséget mutatott.

Az egyre magasabb olajár miatt a 600 európai autó- és autóalkatrész-gyártó részvényét követő index 1,7 százalékkal süllyedt csütörtökön napközben. Az emelkedő üzemanyagköltségek miatt a légitársaságok papírjai is jelentős mínuszban voltak, így a Lufthansa 1,5 százalékkal, a British Airways és az Iberia egyesülésével létrejött International Consolidated Airlines Group árfolyama 3,2 százalékkal mérséklődött.

Időközben a Fitch Rating bejelentette, hogy az észak-afrikai és a közel-keleti kormányellenes megmozdulások miatt ronthat az olaj- és gázportfóliójában lévő európai cégek minősítésén. Erre azonban csak akkor kerülne sor, ha a működési környezetükben bekövetkezett bizonytalanság elhúzódna - hangsúlyozta a hitelminősítő. A Fitch portfóliójában az olasz Eni ("AA mínusz"/negatív kilátás), az osztrák OMV ("A mínusz"/negatív kilátás), a spanyol Repsol ("A plusz"/stabil kilátás), és a brit BG Energy Holdings ("A plusz"/stabil kilátás) minősítéssel szerepel.

Többen attól tartanak: ha a világ olajtermelésének 1,8 százalékát adó Líbiában leáll az olajtermelés, a világpiacon komolyabb olajhiány lép fel, és a zavargások átterjednének más térségbeli jelentősebb olajtermelő országokra is. Szaúd-Arábia, mint a világ vezető olajexportálója, ezeket az aggodalmakat tompítva csütörtökön bejelentette, hogy kész helyettesíteni a kieső líbiai olajexportot, ha ilyen irányú kérést fogalmaznának meg az európai cégek. Egy vezető szaúdi olajipari illetékes rámutatott: a nyersolaj mostani áremelkedését a félelmek táplálják, és az OPEC szerint nincs szükség az olajkartell rendkívüli ülésének összehívására.

A Platts olajpiaci hírszolgálat értesülése szerint Brüsszel nem aggódik a líbiai olajszállítások kiesése miatt, mivel az EU elegendő alternatív beszerzési forrással rendelkezik, az olajár-emelkedés inflációs hatása azonban aggodalomra adhat okot.

"Az EU olajszükségletének 10 százalékát fedezi líbiai importból. A szállítások leálltak, de az EU alternatív forrásokból, például Szaúd-Arábiából fedezni tudja a kiesést" - idézi Marlene Holzner bizottsági energiaügyi szóvivőt a Platts.

Az olajárakról szólva Marlene Holzner uniós energiaügyi szóvivő kijelentette, hogy az EU-nak csak akkor kell aggódnia hátrányos gazdasági következmények miatt, ha az olajár több hónapig tartósan a 100 dolláros határ felett marad, illetve több hónapon keresztül szélsőségesen hullámzik.

"Aggodalommal tekintünk az emelkedő olajárakra" - mondta Amadeu Altafaj Tardio uniós gazdasági és pénzügyi szóvivő. "Az inflációs adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy az főként az energiaárak emelkedése miatt növekszik. Minden más tényező nagyjából stabil. Afelől nem lehet kétségünk, hogy az olajárak emelkedése kedvezőtlen hatással lesz az infláció alakulására.

Az olajár emelkedése, ha eléri  hordónként 120 dolláros szintet  már megtöri a világgazdasági növekedést - figyelmeztetett csütörtökön a  Deutsche Bank.

"A hordónként 120 dolláros (WTI) nyersolajár az a szint, ahol az olaj globális GDP-ben játszott szerepe átlépi az 5,5 százalékos részarányt, és ahonnan kezdve a történelmi tapasztalatok szerint már terhet ró a világgazdaság teljesítményének növekedésére" - írja a Deutsche Bank elemzése.

A pénzintézet rámutat: a 120 dolláros árszint átlépéséhez a szaúdi olajtermelés fennakadásához mérhető eseménynek kell bekövetkeznie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.