Világbank: Kínában lassabb növekedés várható

A Világbank áprilisi jelentésében a korábbi 7,7 százalékról 7,6 százalékra módosította Kína 2014-ben várható gazdasági növekedését - írja a BBC. A Washington székhelyű pénzintézet jelentése szerint a jelenlegi kínai reformok aligha eredményeznek fenntartható fejlődést hosszú távon. A tavaly novemberben hozott reformintézkedések célja, hogy a kínai gazdaságot az elkövetkezendő évtizedben átalakítsa. A reform érinti a pénzügyi és szolgáltatási szektort, és a nagy állami vállalatokat is.

A Világbanknak Thaiföld gazdasági helyzetével kapcsolatban sem derűlátó: a korábbi 4,5 százalékos gazdasági növekedésével szemben idénre mindössze 3 százalékot jósolt a dél- kelet-ázsiai országnak. A jelentés az ország gazdasági lassulását a fizetési késedelmekkel és a bizonytalan politikai helyzettel magyarázza.

A kelet-ázsiai régió 2014-re várt gazdasági növekedésének mértékét 7,2 százalékról 7,1-re mérsékelte a bank, hozzátéve, hogy mindezek ellenére a térség várhatóan stabil gazdasági növekedést könyvelhet el majd idénre. Olyan adatok támasztják ezt alá, mint Mongólia gazdasági növekedése- a Világbank 1,1 százalékponttal 11,4 százalékra növelte az országban várható növekedési ütemet (tavaly 11,7 százalékkal gyarapodott az ország gazdasága). 

A kelet ázsiai régió a világ legfőbb gazdasági motorja a világgazdasági válság kirobbanása óta- mondta Axel van Trotsenburg, a pénzintézet délkelet-ázsiai és csendes-óceáni területért felelős alelnöke.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.