Hat év kormányzati produkciója után a gazdák már bele sem kezdenek a pályázatba

Roppant szomorú képet fest a honi Vidékfejlesztési Program (VP) működéséről a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 Egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Nagy Tamás, a szervezet elnöke kifejtette, hogy bár a VP-ről szóló „minisztériumi PR cikkek óriási sikerekről szólnak, a gazdálkodók szemszögéből a program végrehajtása távolról sem értékelhető hasonlóan.” Összefoglalója szerint a rendszer számos sebből nagyon vérzik, s nem sok jel mutat arra, hogy hirtelenjében látványos „gyógyulás” következne be.

A problémákat szinte számolatlanul sorolta, ám a legsúlyosabbak között mégis azt említette, hogy bár a 2014-2020-as költségvetési ciklus programjából immár három év eltelt, gyakorlatilag pályázati elbírálás még nem történt. Egészen pontosan a VP-n belül 68 olyan célt határozott meg a kormányzat, amelyet jónak talál, ebből eddig 37-re hirdettek meg pályázatokat. Nem is ez lenne önmagában a drámai, hanem az a körülmény, hogy mindössze két területen, az Agrár-környezetgazdálkodási és az Ökológiai gazdálkodás esetében végezték el a pályázatok bírálatait. (Ezek felhívásait is egyébként csaknem 150 alkalommal módosították, amelyhez szinte lehetetlen igazodni.) Mivel a kifizetéshez szükséges döntések, az említett két eset kivételétől eltekintve nem születtek meg, így az idei évre tervezett több mint 200 milliárd forintos támogatási összeget nem fizetik ki, azaz szerinte idén egyáltalán nem lesz kifizetés a VP-n belül.

Az említett 37 terület egyébként a felhasználható források közel háromnegyedét fedi le, így a ciklus feléhez közeledve számos olyan vidékfejlesztési szereplő akad, akik számára még meg sem jelentek a remélt kiírások. Ezek alapján nagyon könnyen elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik számára a források bár rendelkezésre állnának, a csúszás miatt egyszerűen nem jutnak majd hozzá a kívánt pénzekhez.

Ez pedig szakmailag azért is élesen kritizálható, mert brüsszeli hírek alapján úgy tűnik, hogy az költségvetési ciklus végén nagyon megváltoznak a forráshoz jutási lehetőségek. A mostani, ebből a szempontból békésebbnek tekinthető időszakban arra kellene készülni, hogy magyar termelők a piacon tudjanak maradni. E mellett legyen olyan honi agrárgazdasági „portéka”, amely itthon és külföldön is tartósan versenyképes. Ehhez képest a mostani kormányzat többi között újraírja a játékszabályokat, elképesztő csúszásban van a VP-programok kiírásával, a nemzeti hozzájárulási mértéket a minimumra szorítja, s lényegében minden programjában tetten érhető a diszkrimináció. Ez oda vezet, hogy bár pénz lenne az egyik oldalon, amit az említett vidékfejlesztési célokra el lehetne költeni, a gazdák számottevő része ezek megszerezhetőségével nem is számol. Úgy tartják: az elmúlt csaknem 6 év kormányzati produkciója során olyan feltételrendszerek alakultak ki és olyan mértékű a protekcionizmus, hogy egyszerűen nincs értelme belekezdeni a pályázati munkába. Sokan inkább banki források felé mozdulnak, mert még ott is inkább teljesíthetőbben a feltételek – mondja. Ez pedig roppant szomorú.

A helyzet illusztrálására példaként említette: a beruházási támogatásokra január óta lehet pályázatokat benyújtani, azonban a döntést immár 7-8 hónapja csak várják a „kandidáló" gazdaságok. A pályázatok többsége esetében a helyszíni szemlék sem történtek meg, így az adategyeztetésekről például még szó sincs. Így az idei évre tervezett építési beruházások összetettségük miatt vagy immár egyáltalán nem valósulnak meg, vagy jobb esetben elhalasztják őket 2017-re.

Nagy Tamás szerint a helyzet orvoslásához nélkülözhetetlen lenne az ítélkezési folyamatok drasztikus felgyorsítása. Következő elemként nem ártana a forrásokat az igényekhez igazítani, hiszen – mint megjegyezte – állattenyésztés fejlesztésére például 70 milliárd forint áll rendelkezésre ebben a pénzügyi ciklusban, ám csak az idén eddig beérkezett igény meghaladja már a 200 milliárd forintot. A pályázatok során a diszkriminatív feltételeket ki kellene emelni, s nem mellékesen a szakmai szervezetekkel sem ártana egyeztetni a kormányzati oldalról. Most egy szűk „láthatatlan” kör kap lehetőséget erre. A szakmai alapú egyeztetések az elmúlt 26 évből 20-ban több kevesebb hatékonysággal azért működtek, 2010-óta ez csupán egy illúzió.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.