Vida nem kívánt élni a lehetőséggel

Vida Ildikó nem ment el a költségvetési bizottság meghallgatására, mert szerinte a NAV jelentésében minden információ benne van. De miről is? Na, erre mondjuk akár válaszolhatott volna.
"A lefolytatott belső vizsgálattal kapcsolatban - az Ön rendelkezésére bocsátott - összefoglaló jelentés minden általam ismert, relevanciával bíró információt tartalmaz, ezért az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtti - egyébként a bizottság napirendi pontjaként még meg sem szavazott - meghallgatási lehetőséggel nem kívánok élni" - írja Vida Ildikó a parlament költségvetési bizottsági elnökének, Burány Sándornak (MSZP) címzett levelében. Mondjuk én nem tudtam, hogy a bizottsági meghallgatás egy lehetőség, nem pedig amolyan kötelezettségféle, de mindegy. Vida elődje, Szikora János, több ízben is izzadt már a költségvetési bizottság meghallgatásain.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét a hivatal belső vizsgálatáról és annak eredményeiről kívánta meghallgatni a bizottság, de Vida Ildikó nem jelent meg ma a testület előtt. Meghallgatását Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsanna (független), Hegedűs Lórántné (Jobbik) és Burány Sándor (MSZP) kezdeményezte. Vida Ildikó szerint a jelentés részletesen ismerteti a lefolytatott belső vizsgálat célját, tárgyát, a vizsgálattal érintett kört, a kiválasztási szempontrendszert, a vizsgálatban részt vevő szerveket, a vizsgálatnak az elrendelés szempontjából lényeges megállapításait.

A vizsgálat célja annak ellenőrzése volt, hogy az amerikai cégekkel kapcsolatban elévülési időn belül lefolytatott eljárások során az állami adó- és vámhatóság - az ellenőrzöttség szintjére, az informatikai lekérdezések jogosultságára és az adózói bejelentések kivizsgálására is tekintettel - milyen eljárási gyakorlatot folytatott, különös tekintettel azokra az akár egyedi, akár rendszer jelleggel tapasztalt hibákra, hiányosságokra, vagy esetleges jogszerűtlenségekre, amelyek a NAV által lefolytatott eljárásokkal kapcsolatban törvényességi vagy szakszerűségi kifogásokat vethettek fel. A vizsgálat általános következtetésként megállapította, hogy az amerikai érdekeltséget mutató cégek adóhatósági kapcsolatai átlagosnak mondhatók a többi nem amerikai édekeltségű céghez képest, adóteljesítményüknek, működési kockázatuknak, stb. megfelelő - más adózókkal ekvivalens - adóhatósági bánásmódban részesültek - írja Vida Ildikó.

Persze ha Vida elment volna a meghallgatásra, azt is meg lehetett volna kérdezni, hogy szerinte kit érdekel az amerikai hátterű cégek statisztikai vizsgálata? A vita tárgya ugyanis adott szektorokban tapasztalható adócsalások és az ezekről szóló ellenőrzések elsunnyogása. S ezekre a kérdésekre, korrupciós vádakra nem lehet válaszolni egy irreleváns adatsorral, amelyben tulajdonosi háttére való tekintettel vannak felsorolva cégek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.