Vezető pozíciójáért kell küzdenie a bécsi tőzsdének Kelet-Közép-Európában

Hét évvel keleti expanziójának kezdete után a bécsi tőzsdének küzdenie kell kelet-közép-európai vezető pozíciójáért, Budapest és Varsó ugyanis kemény ellenállást tanúsít.

Hét évvel keleti expanziójának kezdete után a bécsi tőzsdének küzdenie kell kelet-közép-európai vezető pozíciójáért, Budapest és Varsó ugyanis kemény ellenállást tanúsít - írta pénteki számában a Format című osztrák hetilap.

Még ha a legrosszabbat, egy önálló tőzsde alapítását vagy a kivásárlást magyar tőzsdei szereplők által eddig sikerült is elkerülnie, nem sikertörténet a bécsi tőzsde keleti terjeszkedése - írta a gazdasági magazin. Beavatottak szerint eddig több mint 500 millió euróba került az expanzió, ezzel szemben szerény volt a megtérülése. Egyes részvényesek - írta a Format - hiányolják a terjeszkedésből származó szinergiákat.

A bécsi tőzsde a lap megkeresésére úgy fogalmazott, ennek mértékét nehéz volna számokban kifejezni. Példaként említik az egységes adatforgalmat és a közös road show-kat. Egyes vállalatok eredetileg tervezett dupla és tripla bevezetése ("listings") és például magyar vagy szlovén vállalatok elsődleges nyilvános forgalomba hozatala (IPO-ja)  Bécsben azonban "utópia maradt" - fogalmazott a Format.

Emellett a varsói tőzsde valódi vetélytárssá nőtte ki magát. Piaci kapitalizációja 156 milliárd eurót tesz ki, szemben a CEESEG-csoport 148,6 milliárdjával. A CEESEG korábban meg akarta vásárolni a varsói börzét is, de ez ma már nincs napirenden - írta a Format. A magazin felidézte a Xetra kereskedési rendszer budapesti bevezetéséről  szóló vitát is. Michael Buhl, a CEESEG vezetője vitatja a budapesti ellenzőknek azt az érvét, hogy munkahelyeket veszélyeztetne az egységes rendszer, mert a külföldi piaci résztvevők közvetlenül is kereskedhetnek benne, és így csökkenti a brókerek forgalmát. Buhl szerint ezzel szemben valójában "nagyobb lesz a torta" a külföldi piaci résztvevők révén.

Hétfőn lemondott tisztségéről Patai Mihály, a BÉT elnöke, hivatalosan elfoglaltságaival indokolva a lépést. A tőzsdét jól ismerő szakértők azonban azt mondták, vélhetően az vezetett lemondásához, hogy nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

A Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlése kedden hosszas vita és több más javaslat után egyhangúlag  elfogadta az osztrák többségi tulajdonos módosított javaslatát, amely szerint 2012 januárjában kezdődik meg a BÉT kereskedési rendszerének cseréje, a konkrét üzleti modellről pedig egy későbbi közgyűlésen döntenek.  A bécsi tőzsdét működtető CEESEG AG javaslata szerint a bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse/NYSE/Euronext közös új kereskedési rendszere lesz.

Kompromisszum abban született, hogy az üzleti modellről később döntenek, illetve, hogy nincs megnevezve a határozatban a Xetra rendszer. A magyar befektetési szolgáltatók többek között azért is ellenzik a Xetrát, mert véleményük szerint az egyrészt régebbi a BÉT-en jelenleg is működő MMTS rendszernél, másrészt a magyar piac igényeit nem tudja maradéktalanul kiszolgálni. Úgy látják, nem képes kezelni például az állampapír kereskedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.