Vezető amerikai nyomdacég fejleszt Debrecenben

Munkahelyteremtő beruházásokat valósít meg a Xanga cégcsoport a cívisvárosban, új ipari csarnokuk bokréta avatóját hétfőn rendezték meg. Tervezik azt is, hogy átveszik a helyi reptér üzemeltetését, és a fejlesztésére 10 milliárd forintot költenek öt év alatt.

A Xanga Investment&Development Group befektetésével új logisztikai csarnokkal bővíti debreceni üzemét a világpiac egyik vezető nyomdaipari vállalatához, az amerikai RR Donnelley cégcsoporthoz tartozó RR Donnelley Kft. Az 1,5 millió eurós beruházás révén a jelenlegi 5500 négyzetméteres épület 7700 négyzeméteresre bővül, az üzembe helyezés szeptember közepére várható. A gyárban jelenleg mintegy háromszáz főt foglalkoztatnak, a beruházás révén a munkavállalók száma az év végére eléri a négyszázat.

Az új beruházás bokréta avató ünnepségét hétfőn tartották a Xanga cégcsoport Határ úti ipari parkban lévő telephelyén. A rendezvényen részt vett Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki azt mondta: a magyar gazdaságban az egyik legfontosabb feladat a munkahelyteremtés, s ebben a tekintetben a tendencia kedvező. Hozzátette: további munkahelyteremtő beruházások várhatók, s remélhetőleg nem csak a város Határ úti, hanem a déli ipari parkjában is.

Az ünnepségen az RR Donnelley Kft. debreceni gyáregységének igazgatója, Colin Fletcher közölte: jó döntésnek bizonyult, hogy a cégcsoport 2008-ban Debrecenben hozta létre európai logisztikai központját. Elmondása szerint az új beruházás annak a bizonyítéka, hogy hosszú távú együttműködésre számítanak magyar partnereikkel.

A Xanga cégcsoport vezetője, Herdon István úgy fogalmazott: társaságuk csak ebben az évben öt munkahelyteremő projektet valósít meg, az új ipari csarnok létesítése az öt beruházás negyedik eleme.

Ugyancsak a Xangával kapcsolatos gazdasági hír, hogy a cégcsoport a napokban a debreceni önkormányzathoz beadta pályázatát a helyi repülőtér üzemeltetésére.  Az évek óta veszteséges légikikötő fejlesztésétől a cég a légi teherforgalom föllendítését várja. Herdon István szerint a következő öt évben a debreceni repülőtér és a hozzá tartozó logisztikai és cargo háttér kiépítése mintegy tíz milliárd forint nagyságrendű fejlesztést igényel. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.