Vevőtájékoztató az elektronikai termékekben lévő mérgekről

A gyártóknak a termékeik mellé jövőben magyar nyelvű tájékoztatót is kell adni arról, hogy milyen egészségre ártalmas anyagok vannak a szerkentyűikben, illetve használatukkal milyen veszélynek teheti ki magát a fogyasztó.

Módosította a kormány az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak  visszavételéről szóló rendeletet - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő  hétfői budapesti tájékoztatóján.

Budai Bernadett a múlt szerdai döntést ismertetve elmondta: a módosítás értelmében a jövőben a gyártók kötelesek lesznek magyar  nyelvű tájékoztatást adni arról, hogy a berendezésekben található  veszélyes anyagoknak – a nehézfémeknek vagy az olajoknak – milyen  káros hatásai lehetnek az emberi egészségre, illetve a környezetre.

A módosítás hatására jelentősen csökkenhet azoknak a  baleseteknek a száma, amelyek a nem megfelelő tájékoztatásból,  illetve a termékek nem megfelelő használatából, illetve hulladékuk  nem megfelelő kezeléséből fakadnak. A rendelet módosítása kiterjed a  használt, illetve hulladékká vált elektromos háztartási  berendezésekre vonatkozó cserekötelezettségre is.

A szóvivő kitért arra, hogy Magyarország uniós kötelezettségének  eleget téve pontosítja a termékek begyűjtésére, a használt vagy  hulladékká vált berendezések átvételének visszautasítására vonatkozó  szabályokat. A kereskedő a jövőben kizárólag alapos indokkal,  jegyzőkönyv egyidejű felvétele mellett tagadhatja meg a vásárló  által leadásra szánt készülék átvételét. Erre csak abban az esetben  lesz lehetősége, ha a készülék állapota, szennyezettsége egészségügyi vagy más biztonsági kockázattal jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.