Veszteséggel zárta a Renault a félévet

A vártnál nagyobb veszteséget jelentett a Renault francia autógyár csütörtökön az első félévről, de arra számít, hogy a világ autópiaca az idén kevésbé szűkül majd az eddig vártnál.

A Renault vesztesége 2,71 milliárd euró volt adó után. A tavalyi első félévben 1,58 milliárdos adózott eredményt ért el. A csoport 946 millió euró üzemi veszteséget szenvedett a tavalyi első félévi, 845 milliós üzemi eredmény helyett.

Veszteséges a Renault - az év végére jobbat várnak
Workers leave the Revoz factory that produces cars for Renault in Novo Mesto March 24, 2009. Renault said it would build more older Clio II models at Flins near Paris to meet extra demand and because production at Novo Mesto in Slovenia had already been boosted to three shifts and could not be raised further. REUTERS/Srdjan Zivulovic(SLOVENIA BUSINESS POLITICS TRANSPORT IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)

A francia csoport bevétele 15,991 milliárd euró volt az első félévben, 23,7 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól. A féléven belül azonban javulás mutatkozott: az első negyedévben még 30,8 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben, a második negyedben 16,9 százalékos.

A csökkenő bevétel ellenére 2009 első félében stabil maradt a Renault részesedése a világ zsugorodó autópiacán, amelynek a francia gyár a 3,7 százalékát birtokolta.

A Renault egyúttal javította az idei évre szólót előrejelzését. A cég arra számít, hogy a világpiacon idén több mint 57 millió új járművet értékesítenek az autógyárak az eddig várt 55 millió helyett, vagyis a piac tavalyhoz képest 12 százalékkal szűkül az eddig jósolt 15 százalék helyett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.