Veszteséges volt a Mol

Veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Mol. Július-augusztus között 300 milliós deficitet mutat a mérleg, tavaly ilyenkor majdnem 60 milliárd volt a nyereség. A cég a pénzügyi műveleteken vesztett, és sok bírságot kapott.

A Mol Nyrt. az elemzői várakozásoktól némileg elmaradó nettó eredményt ért el, a harmadik negyedéves teljesítménye 300 millió forintos veszteséget mutat, szemben a tavaly ilyenkori 59,5 milliárd forintos nyereséggel, azonban a háromnegyedéves 174,3 milliárd forintos nettó eredmény még mindig 32 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Mol kedden közzétett konszolidált, nem auditált, IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) alapján készült gyorsjelentése szerint a csoport üzleti eredménye speciális tételek nélkül 42,4 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, 46 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A Mol árbevétele a harmadik negyedévben 976,5 milliárd, a háromnegyedévben 2.683,1 milliárd forint volt, 43 illetve 48 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

"Habár a globális olaj- és gáz szektor jelenleg hektikus pénzügyi környezettel szembesül, a vállalat pénzügyi helyzete stabil. A Mol-nak az INA részvények pénzügyi rendezését követően 1,5 milliárd euró hitelkerete és pénzbetéte van, amely megfelelő pénzügyi rugalmasságot biztosít rövid- és középtávon" - idézi a jelentés Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint a társaság harmadik negyedévi teljesítményét jelentős stratégiai lépések és romló makro környezet jellemezte.

A kutatás-termelés üzletág üzleti eredménye - a Szőreg-1 mező idei első negyedévi értékesítéséből származó egyszeri eredmény nélkül - 44 százalékkal, 87,3 milliárd forintra emelkedett, főként a magas földgáz- és kőolajáraknak köszönhetően. A Szőreg-1 mezőt a Mol 65,3 milliárd forintért adta el.

A feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye 1 százalékkal 114,9 milliárd forintra csökkent.

A Mol magyarországi kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítése erős versenyhelyzetben 2 százalékkal csökkent az első háromnegyed évben: ezen belül a gázolaj-értékesítés 2 százalékkal nőtt, míg a benzin-értékesítés 6 százalékkal, az autógáz-eladás pedig 8 százalékkal csökkent. A Mol üzemanyag piaci részesedése így a tavalyi 37 százalékról 36 százalékra csökkent.

A petrolkémiai szegmensnek az első háromnegyed évben 11,3 milliárd forint vesztesége volt, ám a harmadik negyedévében már javult eredményessége, mivel ebben az időszakban fedezeti pont közeli eredményt ért el a magasabb árrés következtében.

A földgázszállítás üzleti eredménye 6 százalékkal, 22,7 milliárd forintra csökkent, részben a működési költségek emelkedése miatt.

A központ és egyéb szegmens 29,2 milliárd forintos vesztesége 10 százalékkal volt nagyobb az első háromnegyed évben, mint tavaly, nem számítva ide még az E.ON-tól járó 6,4 milliárd forint utólagos ármódosítását, illetve és az Európai Bizottság által kirótt parafin bírságra vonatkozó kötelezettségre megképzett 5,8 milliárd forint céltartalékot.

A pénzügyi műveletek vesztesége az első háromnegyed évben 2,9 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 28,3 milliárd forinttal. Az idén a pénzügyi műveletek vesztesége 31,3 milliárd forint fizetett és 12,8 milliárd forint kapott kamatot, illetve 21,8 milliárd forint árfolyamnyereséget tartalmaz. Ezen felül magában foglalja az átváltható értékpapírok (Magnolia Finance Ltd.) opciójának átértékelésén keletkezett, nem realizált 30,8 milliárd forint pénzügyi nyereséget és a Mol-nak a CEZ tulajdonában lévő Mol részvényekre szóló vételi opciójának átértékelésén keletkezett, szintén nem realizált 34,5 milliárd forintos pénzügyi veszteséget. A gyorsjelentés szerint mindkét opció értékére hatással volt a harmadik negyedév végén és az azt követő időszakban a globális pénzügyi válság okozta nyomott részvényárfolyam.

A beruházások és befektetések értéke 237,9 milliárd forintra nőtt 2008 első háromnegyed évében, szemben az egy évvel korábbi 137,8 milliárd forinttal, alapvetően a gáz-üzlet növekedésének, a feldolgozás és kereskedelem nemzetközi terjeszkedésének és az intenzívebb nemzetközi kutatási és termelési tevékenységnek köszönhetően.

A Mol nettó hitelállománya 776,6 milliárd forint, míg az eladósodottsági rátája 39,9 százalék volt 2008 szeptember végén: az eladósodottság a második negyedév végi 27,3 százalékról történő emelkedése a hosszú lejáratú hitelállomány 220 milliárd forintos növekedését jelzi, ami nagyrészt az INA nyilvános ajánlattételhez szükséges bankgarancia fedezetéül szolgált forrásul. Ugyanakkor INA tranzakció októberi pénzügyi teljesítése nem növelte tovább a csoport szintű eladósodottságot.

A Mol jegyzett tőkéje szeptember végén 72,485 milliárd forint volt, 10 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. A saját tőke 43 százalékkal, 1.169,2 milliárd forintra nőtt.
    A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír záró ára hétfőn 10.000 forint volt, míg az elmúlt egy évben 8.160 forint és 26.100 forint között mozogott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.