Már a benzin sem hoz nyereséget

A horvát INA olaj- és gázipari társaság 572 millió kuna (22,2 milliárd forint) adózás után veszteséget jelentett pénteken az idei első negyedévről. Egy évvel korábban még 596 millió kuna nyereséget mutatott a mérleg.

A tavaly október óta 47,15 százalékban a Mol Nyrt. tulajdonában álló INA olaj- és gázipari társaság bevétele éves szinten 21 százalékkal, 4,5 milliárd kunára csökkent. Az első negyedévet 572 millió kuna - mintegy 22,2 milliárd forint - veszteséggel zárta a vállalat.

A visszaesést egyebek között az olajáresés okozta, ami az olajkészítmények haszonkulcsát is szűkítette. A kuna dollárral szembeni gyengülése és az adósságszolgálat növekedése 833 millió kunával terhelte meg a pénzügyi eredményt. A cég nettó adósságállománya 7,9 milliárd kunára növekedett a 2008 első negyedévi 6,6 milliárd kunáról.

Az értékesíteni tervezett gázüzletág vesztesége 306 millió kuna. A Mol és a zágrábi kormány idén januárban állapodott meg az üzletág leválasztásáról. E szerint az INA okoli gáztározóját a horvát állami Plinacro gázvezeték-üzemeltető veszi meg, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig július 1-ig kell megkötni.

Az INA a 2007-ben elért 869 millió kuna adózott eredmény után tavaly 1,1 milliárd kunás adózás utáni veszteséget szenvedett el. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.