Vészterhes ünnep: mi lesz a forinttal?

Nem tudott érdemben erősödni a forint, igaz, nem is gyengült csütörtökön. A kérdés, mi lesz holnap, amikor a nemzetközi piacok működnek, Budapesten viszont minden zárva lesz. Ha elérjük a 308 forintos euróárfolyamot, aligha áll meg a nemzeti valuta 315-ig – mondják az elemzők.

A délelőtti gyengülést követően délutánra megnyugodott a forintpiac, és a magyar fizetőeszköz kissé korrigált az euróhoz képest. Az eurót 304,60 forinton jegyezték csütörtök fél ötkor a délelőtti 306 forint feletti szintek után. Ezzel lényegében a reggeli szintekhez tért vissza a kurzus.

"Folytatódott szerdán is, ami kedden: kicsit megnyugodott a piac, és kiegyensúlyozottabbak lettek a bankközi mozgások" – értékelt az MTI-nek egy banki devizakereskedő. Hozzátette: a világban most pozitív a hangulat, s ez segített megállítani a forint gyengülését. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy bármelyik pillanatban kitörhet az euró forintárfolyama, és ez "nem is lenne túlságosan nagy meglepetés". Most 307,65 forintnál van egy felső ellenállás, ami felett akár 315 forintig is elszaladhat az árfolyam – tette hozzá.

A devizakereskedő egyben emlékeztetett: pénteken a nemzeti ünnep miatt nem lesznek a piacon sem a magyar kereskedők, sem a Magyar Nemzeti Bank. Hosszabb távon a kormányzati és nemzeti banki kommunikáció, illetve a nemzetközi piaci hangulat határozhatja meg a forint alakulását – mondta a kereskedő, hozzátéve, hogy ő a közeljövőben nem számít számottevő forinterősödésre.

Az ideges befektetőket Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára igyekezett a Barclays által rendezett zártkörű befektetői fórumon, Londonban meggyőzni. A magyar kormány nem készül választási költségvetés összeállítására – mondta, leszögezve azt is, hogy a kormánynak nem érdeke a gyenge forint. Szavai szerint a kabinet kitart a 3 százalék alatti hiánycél elérése mellett.

Az államtitkár kijelentette: a kormánynak nem érdeke a gyenge forint, ez nem a gazdaságpolitika része. Hozzátette: személyesen sem tartja jó eszköznek a gyenge forintot az export támogatására. A versenyképesség javítása összetett gazdaságpolitikát igényel, amelynek része a rugalmas munkapiac, a beruházások, a kutatás-fejlesztési tevékenység, a bürokrácia csökkentése, az alacsony adók, a vállalkozói szellem és a feldolgozóipari tevékenység. 

Azt is közölte, hogy nincs tervbe véve új intézkedés a devizaalapú ingatlanhitelekkel kapcsolatban, hiszen amit ebben a kérdésben meg lehetett tenni, azt a kormány megtette. Ő is hangsúlyozta, hogy bármilyen további lépést ebben a kérdésben a kormány a bankszektorral folytatott konzultáció után tesz meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.