Veszte felé száguld a Harley Davidson

Sokasodnak a viharfelhők a legendás amerikai motorgyártó, a Harley Davidson (HD) feje fölött. A cég nyeresége 91 százalékot zuhant, finanszírozási gondok gyötrik, eladott motorjainak száma 30 százalékkal esett vissza. A megoldás: 700 fős újabb leépítés és a termelés 20 százalékos csökkentése.

A cég pár éve még prosperáló finanszírozási leányvállalata (HDFS) a csőd szélén táncol, „köszönhetően" annak, hogy a befagytak az eladások és a motorjukat korábban hitelre megvásárlók sorra jelzik fizetési nehézségeiket. A HD azonban - bár gondolkodik rajta - egyelőre nem hajlandó leválasztani a finanszírozási üzletágát, noha erre ösztökéli a pénzügyi felügyelet, mondván: a suszter maradjon a kaptafánál.

Hamarosan pedig dönteni kell az ügyben, tekintettel arra, hogy a cég második negyedéves nyeresége  91 százalékot zuhanva 19,8 millió dolláron állt meg, szemben az egy évvel korábbi 222,8 millióval. A cég 101 millió dolláros értékleírásra is kényszerült az utóbbi három hónapban. A bevétel 27 százalékkal 1,15 milliárd dollárra esett vissza, az eladott motorok száma átlagosan 30 százalékkal csökkent. Saját piacán 35, külföldön 18 százalékkal kevesebb Harley-re volt vevő.

A motorértékesítéseket, a termelést és a viszonteladói hálózatot finanszírozó HDFS idei működtetéséhez 1 milliárd dollárra van szükség - jelezte Larry Hund, az egység vezérigazgatója, stratégiai fontosságúnak nevezve cégét. A pénz megvan, szövetségi garanciával sikerült megszerezni - tette hozzá. Mindamellett a Harley Davidson már nem nevezhető a befektetők üdvöskéjének, a cég részvényárfolyama múlt október óta megfeleződött a New York-i tőzsdén.  
A cég ezzel persze nincsen egyedül: a válság közepette elsőként luxuskiadásaikról mondanak le az emberek, s a Harley nehezen sorolható más kategóriába. Az sem igaz, hogy Harley-jától nem válik meg az igazi motoros, hiszen százszámra adják le gazdáik a hitelből vásárolt kétkerekűiket. A Brunswick csoport, Amerika legnagyobb motorcsónak gyártója is arról panaszkodik, hogy a kereslet már sohasem tér vissza a válság kirobbanása előtti békeidőkhöz. Ennek az okát a hitelfeltételek drasztikus szigorodásában látják - írja a Marketwatch.

A Harley Davidson májusban kinevezett új elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat alapjai szilárdak, hírneve töretlen, mégis folyamatosan visszaesnek az eladásai, s ebben Keith Wandell nem is vár rövid távon markáns változást. Változik viszont a a cég létszáma és termelési volumene. Ezúttal 700 dolgozójuktól válnak meg, miközben termelésüket 20 százalékkal veszik vissza. Korábban már elküldtek a vállalattól 1400 embert. A hivatalos létszám 2006 végén még 9700 volt.

Muzeális darab. A Harley Davidson örök, a nyereség viszont múlandó
Harley Davidson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.