Veszélyben vannak a magyar fürdők

Azonnali tárgyalásokat kezdeményez az új kormánnyal a Magyar Fürdőszövetség, mert a turizmus húzóágazatának is tekinthető fürdők az utóbbi években bizonytalan helyzetbe kerültek. A kormányzat az elmúlt években mostohán kezelte fürdők ügyét, ami nem tartozott eddig egyik minisztérium hatáskörébe sem, de még főosztályi szinten sem felelős senki ezért a területért.

A gyógy és ásványvizek, és a hazai természetes gyógymódok legfontosabb hivatalát az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságot több mint fél éve felszámolták és beintegrálták az ÁNTSZ szervezetébe egy főosztályként úgy, hogy még a mai napig nincs neve az új szervezeti egységnek és több csatlakozó jogszabály módosítása sem történt meg - olvasható a szervezet közleményében, amely mai ceglédi közgyűlésén adott ki a szervezet.

A szervezet szeretné elérni, hogy az új kormányzat a fürdők üzemeltetését és létesítését szabályzó 1996 évi kormány és miniszteri rendeleteket korszerűsítsék. Mindez a Magyar Fürdőszövetség folyamatos kérése és szakmai javaslatai ellenére nem történt meg, mert a területért felelős egészségügyi minisztérium nem hajlandó programba venni.

Ennek következtében olyan fontos területek mint például a csecsemők úszása és mozgásjavító rehabilitációja, az új élményberendezések létesítési és üzemeltetési feltételei, a fürdők személyzetének képzési-képesítési minimum feltételei rendezetlenek. Az üzemeltetők és a tervezők ,kivitelezők a helyi elsőfokú hatóságok sajátos jogszabály-értelmezésének vannak kiszolgáltatva -nyilatkozta Vancsura Miklós, a szervezet választmányi tagja.

A társadalombiztosításban részesülő magyar betegek részére a fürdőkben nyújtott gyógyászati szolgáltatások térítési díjairól évek óta nincs megállapodás, mert az arra illetékes hatóságok folyamatosan mulasztásos törvénysértést követnek el. Ennek a helyzetnek a szenvedő alanyai a gyógykezelésekből egyre nagyobb számban kiszoruló betegek és az önkormányzatok, akik kénytelenek az OEP helyett a saját költségvetésükből támogatást nyújtani a fürdőiknek. Emiatt már eddig is több száz állás szűnt meg.

A Magyar Fürdőszövetség kéri a kormánytól az egyértelmű helyzet megteremtését. Saját szakmai tapasztalataikkal hathatósan tudnák segíteni a rendezést. Hangsúlyozzák, hogy elsősorban nem több pénzt akarnak kérni, hanem az egyértelmű jogi és közgazdasági helyzet megteremtését elérni.

Szezonnyitás a Dagályban - Ötszáz fürdő és uszoda szeretne 'gazdát' kapni
Dagály-strand
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.