Veszélyben háromezer lámpagyári dolgozó állása

Hat magyarországi gyártóbázisán háromezer fő foglalkoztatása került veszélybe azzal, hogy a General Electric - a Napi gazdaság szerint - vélhetően hamarabb felhagy a hagyományos izzók gyártásával, míg az autólámpákat előállító üzemek fölött is gyülekeznek a viharfelhők.

Nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák  gyártását a General Electric (GE) legnagyobb magyar üzemében, Nagykanizsán - közölte a Napi gazdasággal Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Résztvevők tiltakoznak a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezet demonstrációján Újpesten
Budapest, 2009. október 15. Résztvevők tiltakoznak a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezet demonstrációján Újpesten a gyárral szembeni parkolóban, ahol a fényforrásgyár tervezett bezárása miatt tiltakoznak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hagyományos izzólámpák gyártásának megszüntetése nemcsak a nagykanizsai, hanem a GE zalaegerszegi üzemét is érinti. A két  telephelyről ez év elején már több mint 300 dolgozót küldtek el. Ugyancsak kétséges a sorsa a szintén veszteséges autólámpa-gyártásnak, ami a nagykanizsai, a budapesti és a kisvárdai  üzemben zajlik, míg gazdaságtalan működése miatt veszélybe kerülhet a váci fényforrásgyártó bázis is.

Az amerikaiak folyamatosan tárgyalnak a szakszervezetekkel, de a jövőt illetően konkrétumokkal még nem álltak elő. Mint arról beszámoltunk, a vállalat vezetése a globális fényforrásipar átvilágításának, illetve átszervezésének szükségszerűsége mellett érvelt a tárgyalásokon, hangsúlyozva, hogy az energiatakarékos égők egyértelmű térnyerése szükségessé teszi az üzletág magyarországi működésének átalakítását is.

A GE ígéretet tett azonban arra, hogy annak módjáról elsőként a munkavállalókat és a telephelyek közösségeit tájékoztatja. A szakszervezetek szerint a magyarországi fényforrásgyártás megszüntetésével közvetlenül ötezer munkahely kerül veszélybe, a beszállítókat is ideszámítva pedig akár 10 ezer dolgozó veszítheti el állását. Egyelőre háromezer GE-alkalmazott aggódhat.

A munkahelyek megszünésében paradox módon elsősorban nem az amerikaiakat, hanem az Európai Uniót terheli a felelősség, mivel betiltotta területén a hagyományos, de energiafaló izzók forgalmazását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.