Veszélyben Sárospatak távhőellátása

Korábbi kusza e-staros fűtésszerződéseik ragadós maradványaként hetvenmillió forintot követel Sárospatak távhőszolgáltatóján egy faktorcég. A tulajdonos önkormányzat ezt nem ismeri el, így nem fizetnek, de a fideszes polgármester szerint a város hőellátását semmi se veszélyeztetheti.

A Sárospatak távhőellátását végző, önkormányzati tulajdonú Patakhő Kft. nem ismeri el a Titán Faktor Zrt. által követelt összeg jogosságát, így a cég által a Patakhő ellen benyújtott felszámolási kérelem megszüntetését kéri a bíróságtól - tájékoztatta lapunkat a város polgármesteri hivatalán keresztül Gulybán László ügyvezető.

A felszámolási kezdeményezést 70 millió forint tartozás meg nem fizetésével indokolta a követeléskezeléssel foglalkozó Titán Faktor Zrt. A cég közleménye szerint 2011-ben a Patakhő Kft. 51 millió forinttal tartozott akkori társtulajdonosa, az E-Star leányvállalatának, a Synergy Kft.-nek. Ezt ma már kamatokkal együtt a Titán Faktor szeretné a Patakhőből kipasszírozni.

A követeléskezelő fenyegető hangulatú levelében emlékeztet arra, hogy egy felszámolás veszélyeztetné egész Sárospatak távhőellátását. Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy felszámolás esetén a Patakhőnek azonnal vissza kellene fizetnie a Raiffeisen Bank felé kötvényként fennálló ötszázmilliós tartozást, ami, mivel erre a távhőcég önmagában nem lenne képes, az a készfizető kezességet vállaló tulajdonos, vagyis az önkormányzat kötelezettségévé válna.

A Titán Faktor Zrt. által megnevezett tartozás fiktív elméleten alapszik - fogalmazott Gulybán László. Az E-Star, Sárospatak és a Patakhő 2012-ben elszámoltak egymással, így a követelés valódisága "egyértelműen megkérdőjelezhető". (A város 2012-ben vásárolta ki az E-Start a cégből, amely akkoriban számos más önkormányzattal is hasonló hevességű és végkimenetelű távhőszolgáltatási vitákat folytatott.)

A Patakhő anyagi helyzete stabil, tehát nem az a gond, hogy nincs pénz a követelés kifizetésére, hanem az, hogy nem ismerik el annak jogosságát - fejtette ki lapunknak Aros János, Sárospatak fideszes polgármestere. Meglátása szerint két éve a felek minden tekintetben elszámoltak egymással: az E-Start mintegy kétszázmillió fejében vásárolták ki a Patakhőből, az E-Star tulajdonában lévő távfűtő berendezéseket pedig az ötszázmilliós Raiffeisen-hitel segítségével vásárolta meg a Patakhő.

Bár nem tartják elképzelhetőnek, hogy a bíróság a Titán Faktornak adjon igazat, ha mégis így történne, azt azonnal megfellebbeznék - tette hozzá. A város távhőellátása ugyanakkor semmi szín alatt nem foroghat veszélyben - szögezte le. Megerősítette, hogy csalás gyanújával feljelentést fontolgatnak a ma már Enefinek hívott E-Star ellen.

Cikkünk nyomán

Cikkünkre hivatkozva a tőzsdén jegyzett Enefi (egykori E-Star) közleményben nyomatékosította: a maga részéről a követelést eladta, így a vita kimenetele a cég anyagi helyzetét nem befolyásolja. Így elvárják az önkormányzattól, hogy a vitába ne vonja bele őket. A feljelentéssel való fenyegetőzést 2012-ben is csak a társaságra irányuló nyomásgyakorlásként értékelték. A Titán Faktortól eltérő ugyanakkor az Enefi nem a Synergyvel, hanem az E-Star Esco Kft.-vel szemben fennálló ötvenmilliós tartozást hánytorgatja fel. Úgy vélik, ezt a követelést a Patakhő az elmúlt három évben nem vitatta, arra tavalyi könyveiben is 100 százalékos céltartalékot képzett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.