Versenytársa akadt az otthonmentő programnak

Aki a szocialisták adósmentő javaslatát választja, annak 2015-től nem kell hirtelen megugró törlesztőrészlettel számolnia - érvel saját programjuk mellett Szekeres Imre, a párt gazdaságpolitikusa. A munkaadók szerint a konstrukció nehezen illeszthető a munkaügyi kapcsolatokba.

A szocialista párt is megtette saját javaslatát a devizahitelt felvettek megmentésére, a konstrukció egyik legfontosabb eleme, hogy 185 forint feletti frankárfolyam esetén a munkáltató vállalná át a munkavállaló törlesztésének 185 forint feletti részét, vagyis a cég utalna a banknak, de ezen összeg után nem kellene szja-t, illetve járulékot fizetni. A közlemény szerint erről több munkáltatóval is tárgyaltak. Úgy tudjuk, e középvállalati csoport Nagy Imre köré szerveződik , aki a rendszerváltás előtt a KISZ KB első titkára volt, majd a Caola vezéreként volt ismert.

A javaslat kapcsán megkerestük Szekeres Imrét, a párt gazdasági szakpolitikusát, aki elmondta: arról szó sem lehet, hogy a munkáltatók az árfolyamteher részleges átvállalását bérhelyettesítő eszköznek tekintsék. A politikus szerint egyebek közt ezért kell jogszabályba foglalni a javaslatot, hogy ez ne történhessen meg. Az is világossá vált a szavaiból, hogy az átvállalt összeggel csökkenthető lenne a vállalat költsége, vagyis a társasági adóalapot lehetne vele mérsékelni.

A javaslat legnagyobb előnyének a kormány otthonmentő prorgamjával szemben azt tartja, hogy aki a szocialisták által kidolgozott konstrukciót választja, annak 2015-től nem kellene hirtelen megugró törlesztőrészlettel számolnia. A kormány programja ugyanis attól fogva az időközben felhalmozódott árfolyamkülönbözetet is az adósra hárítja, bár a szóbeli ígéretek szerint a törlesztőrészlet növekedése nem haladhatná meg a 15 százalékot.

A programban való vállalati részvétel önkéntes alapú lenne, az adósnak pedig választania kell, hogy ebben, vagy a kormány adósmentő programjában vesz részt.

A javaslatról megkérdeztük az egyik legnagyobb munkaadói érdekképviseleti szervezet, a VOSZ főtitkárának véleményét. Dávid Ferenc szerint tisztázatlan, hogy az árfolyamteher átvállalása hogyan tud együtt működni a munkaviszony létesítésével, illetve megszűntetésével, miként történhetne meg az elszámolás ebben az esetben a munkavállalóval, aki után hónapokig, évekig fizette a foglalkoztató a törlesztés egy részét. Mint mondta, egyébként sem lát teret a munkáltatói terhek további növelésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.