Versenyhivatali eljárás indult a dinnyekartell-ügyben

Mivel a kereskedőkkel az árkartellt létrehozó Budai Gyula állami szereplő, így vele szemben nem indulhat eljárás, csak a kereskedőket és a szakmai szövetséget vizsgálja a GVH.

Jókora, kövér bírság lehet a júliusban bejelentett dinnyeakció vége: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartell-eljárást idnított a dinnyeakció résztvevőivel szemben.

A GVH az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., az Auchan Magyarország Kft., a CBA Kereskedelmi Kft., a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a
TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt., továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesülettel és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal szemben versenykorlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a cégek, továbbá a Magyar Dinnye Szövetség Közhasznú Egyesület és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vélelmezhetően megegyeztek egyrészt a Magyarországon termesztett görögdinnye 2012. július közepétől alkalmazandó áraiban, másrészt abban, hogy a Magyarországon kívül megtermelt dinnyét nem, vagy csak diszkriminatív árazással forgalmaznak Magyarországon.

A szóban forgó vállalkozások és szervezetek a fenti magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényben foglalt tilalmakat.

A GVH-nak a kartell bizonyításával valószínűleg nem lesz sok dolga: mint emlékezetes, a dinnyeakcióként beharangozott árkartellt a cégek, az érintett szövetkezések és Budai Gyula parlamenti államtitkár és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közös sajtótájékoztatón jelentették be. Mivel Budai Gyula és Fazekas Sándor állami szereplők, így a hatályos versenyjog alapján ellenük nem indulhat GVH-vizsgálat, még akkor is, ha azok tevőlegesen részt vettek a kartellben.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások és érdekképviseleti szervezetek a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül annak megállapítására irányul, hogy történt-e jogsértés. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal
meghosszabbítható - emlékeztet a GVH közleménye.

Fazekas Sándor  és Gerry Gray, a Tesco vezérigazgatója dinnyét kóstolnak
Budapest, 2012. július 18. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (b) és Gerry Gray, a Tesco vezérigazgatója dinnyét kóstolnak az áruházlánc magyar dinnyét népszerűsítő kampányának nyitó rendezvényén, a Gács utcai Tesco áruházban. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.